Μακρόν: “Η Γαλλία έτοιμη να γίνει εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία”

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να γίνει εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την Le Parisien σήμερα Παρασκευή.

“Κάποια στιγμή θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε ειρήνη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εγγυητή και υπήρξαν πιέσεις στη Γαλλία να γίνει ένας από τους εγγυητές”, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, γιατί θα βοηθούσε το Παρίσι «να διατηρήσει το καθεστώς του διαπραγματευτή».

“Αυτό είναι το καθήκον μου. Και ακόμη κι αν πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα Μαΐου, θα είναι χρήσιμο στις προετοιμασίες για τη μελλοντική ειρήνη”, είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κάνοντας ειδική μνεία στην κατάσταση στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τα λόγια του, η ρωσική πλευρά «αρνήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο» όταν η Γαλλία προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει τη δική της ανθρωπιστική επιχείρηση στην πόλη, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι το Παρίσι πρότεινε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Η Γαλλία ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για μια διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη για την εκκένωση των κατοίκων της πόλης και περιμένει την έγκριση της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλ Ατάλ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι η ρωσική πλευρά ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Ανέφερε ότι η Ρωσία τηρεί όλες τις απαιτήσεις κατάπαυσης του πυρός σε αυτές τις διαδρομές σε καθημερινή βάση και ενημερώνει τους ξένους πρεσβευτές και τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο καθώς οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 10 και 24 Απριλίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία. Συνολικά, συμμετέχουν 12 υποψήφιοι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...