Μακρόν: «Ίσως χρειαστούν επιχειρήσεις των Δυτικών κατά των ρωσικών δυνάμεων»

Το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας δυτικών στο έδαφος της Ουκρανίας έθεσε για άλλη μια φορέ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Parisien, δήλωσε ότι επιχειρήσεις ίσως να είναι απαραίτητες «σε κάποια δεδομένη στιγμή».

«Ισως, σε κάποια δεδομένη στιγμή – δεν το εύχομαι, δεν θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία – θα χρειασθούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, κατά των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε στην συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή (15/3) κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

«Η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαφωνία εντός του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα. «Θέλησα να έρθω πολύ σύντομα στην Γερμανία για να μην υπάρξει συζήτηση για την ύπαρξη στρατηγικών διαφωνιών: δεν υπάρχουν», εξηγεί.

«Δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία ανάμεσα στον καγκελάριο και σε μένα. Υπάρχει ευρεία συμφωνία απόψεων για τους στόχους και την κατάσταση. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος ερμηνείας τους», λέει και αναφέρεται στις «στρατηγικές κουλτούρες» των δύο χωρών.

«Η Γερμανία έχει μία στρατηγική κουλτούρα μεγάλης σύνεσης, μη επέμβασης και τηρεί αποστάσεις από τα πυρηνικά…Ενα μοντέλο πολύ διαφορετικό από της Γαλλίας, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό», λέει.

Πηγή: cnn

Δείτε ακόμα...