Μακρόν: Οι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν

Γαλλικό πυροβόλο 155mm CAESAR
Φώτο Αρχείου / Γαλλικό πυροβόλο 155mm CAESAR

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες μέρες, με τη γαλλική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές του ευρωατλαντικού μπλοκ, να συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου, παρά τις διακηρύξεις της για την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Μάλιστα ο Μακρόν ανέφερε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πρόσθετες απαιτήσεις για βοήθεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν είπε επίσης ότι η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξεταστεί σε μια Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο και επανέλαβε μια ιδέα για τη δημιουργία μιας νέας «πολιτικής κοινότητας» εκτός της ΕΕ, για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτηση στο Twitter για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είπε πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτησή μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», ανέφερε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...