Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Μόσχα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Υπάρχει αβεβαιότητα» παραδέχθηκε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «μη αποδεκτά» όπλα ή να εξαπολύσει επίθεση σε άλλες γειτονικές χώρες.
Μιλώντας για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής μεταξύ των ηγετών της Δύσης στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Εμείς, οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι, θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο χωρίς να εμπλακούμε σε αυτόν».
Ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αποτελεί πιθανή συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως.
«Για αυτόν τον λόγο η Γαλλία θα παρουσιάσει αύριο μια πρωτοβουλία διεθνούς αλληλεγγύης, για την έναρξη της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων τροφίμων για έκτακτη ανάγκη», είπε ο Μακρόν, αναφέροντας συγκεκριμένα την Κίνα ως μια χώρα με μεγάλα αποθέματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters