Μακρόν: Θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία για αποκλιμάκωση

Καθώς η ΕΕ επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και επιδιώκει όποτε τερματιστεί ο πόλεμος αυτό να γίνει με όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επανέλαβε χθες ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για να μην είναι «η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία».

Δεσμεύτηκε πάντως για «ακλόνητη στήριξη» του Παρισιού προς το Κίεβο, προβλέποντας ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια. Οπως είπε ο Μακρόν, απευθυνόμενος στους Γάλλους πρέσβεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά προειδοποίησε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» είναι η διασφάλιση «της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία».

Στις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ και στον ευρωατλαντικό άξονα αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για ορισμένες «νηφάλιες» ευρωπαϊκές φωνές που αναγνωρίζουν ότι ΕΕ και Ρωσία θα πρέπει κάποια στιγμή να διαπραγματευτούν.

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «πηγές» της ρωσικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες «η ίδια η ΕΕ, ο πυρήνας της, αρχίζει ήδη να σκέφτεται κάποια βήματα προσέγγισης» με τη Ρωσία, «αλλά οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Τσεχία είναι κατηγορηματικά αντίθετες».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...