Μακρόν:Τελευταίες προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας / Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταβάλλει τις τελευταίες του προσπάθειες για να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, μετά τις συνομιλίες του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας καταβάλλει τις τελευταίες του προσπάθειες για να αποτρέψει μια μεγάλη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Είναι έτοιμος για νέα βήματα για χάρη της σταθερότητας και της ειρήνης και δεν αποκλείει νέες πρωτοβουλίες».

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι «δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να εισβάλει στην Ουκρανία αν το θέλει», είπε ο αξιωματούχος. «Μια στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας θα έφερνε πόλεμο σε όλη την Ευρώπη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Μακρόν, την πέμπτη κατά σειρά, από την αρχή του έτους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου. Το πρακτορείο France-Presse ανέφερε, επικαλούμενο τη γαλλική προεδρία, ότι ο Μακρόν πρόκειται να συζητήσει την κλιμάκωση στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία χειροτέρεψε το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου. Η DPR και η LPR ανέφεραν μερικούς από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Κιέβου τους τελευταίους μήνες. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ (LPR και DPR), Λεονίντ Πασέχνικ και Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσαν την εκκένωση των κατοίκων των δημοκρατιών στη Ρωσία, επικαλούμενοι την αυξανόμενη απειλή εχθροπραξιών. Επιστράτευση ανακοινώθηκε στις δημοκρατίες το Σάββατο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...