Μάλι: Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα παραμείνουν για ακόμα ένα χρόνο στην αποστολή του ΟΗΕ

Γερμανικός Στρατός στη Σομαλία υπό τα χρώματα του ΟΗΕ
Φώτο Αρχείου / Πηγή: WIKIPEDIA

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα παραμείνουν στο Μάλι για ακόμα ένα χρόνο, μετά την παράταση της συμμετοχής τους στην αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη χώρα της Αφρικής από τα μέλη της γερμανικής κάτω Βουλής.

Η “Μπούντεσταγκ” ενέκρινε απόφαση που προβλέπει ότι 1.100 στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να υπηρετούν στην Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή Σταθεροποίησης στο Μάλι (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, MINUSMA) του ΟΗΕ. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 437 βουλευτών ενώ κατά ψήφισαν 149 και 58 απείχαν.

Στη χώρα της δυτικής Αφρικής δρουν τζιχαντιστές εδώ και χρόνια. Το 2013 η Γαλλία, η πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχη δύναμη, απέκρουσε επίθεση στην πρωτεύουσα ενώ από τον Αύγουστο, την εξουσία κατέχει ο στρατό με πραξικόπημα.

Τα μέλη της γερμανικής Βουλής αναμένεται να παρατείνουν επίσης τη συμμετοχή της Μπούντεσβερ σε άλλο ένα στρατιωτικό εγχείρημα στο Μαλί, την Εκπαιδευτική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTM).

Το Βερολίνο αναμένεται να μεγεθύνει τη συμμετοχή του στην EUTM, αυξάνοντας το ανώτατο όριο των μελών των γερμανικών δυνάμεων που θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 600 – από 450 σήμερα – από την 1η Ιουνίου. Η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση της EUTM στις αρχές του Ιουλίου. Νέο κέντρο εκπαίδευσης στο κεντρικό Μάλι αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Θυμίζουμε ότι και η ελληνική αστική τάξη στοχεύει να απλώσει τα συμφέροντά της και στο Μάλι μέσω της στήριξης των εκεί Γαλλικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: DW

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...