Μάντσεστερ: Ξανανοίγει η έκθεση αφιερωμένη αγώνα του Λαού της Παλαιστίνης

Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ «ξανασκέφτηκε» την απόφασή του να κατεβάσει μια δήλωση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό από μια έκθεση που διοργάνωσε η βραβευμένη με Turner (Βραβείο Τέρνερ –Turner Prize) ερευνητική ομάδα Forensic Architecture (σσ. διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη διερεύνηση περιπτώσεων κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο).

Το νέο έγκλημα στην Παλαιστίνη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»

«Κρίκος» στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή – Νέα ερείπια από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς από τον κατοχικό στρατό…
Το 2ο 1ήμερο του Μαΐου ξεκίνησε –όπως είναι γνωστό, νέο κύμα του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, με πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές και συνεχές σφυροκόπημα από χερσαίες δυνάμεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με απειλές και προετοιμασίες για ευρύτερη στρατιωτική εισβολή, το, κλιμακώνει ένα νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.
Η εξέλιξη δεν είναι βέβαια «κεραυνός εν αιθρία»: Είναι η νέα κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων, πάνω στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη, στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και περίπου μιάμιση δεκαετία, στους συνεχώς επεκτεινόμενους ισραηλινούς εποικισμούς.

Ταυτόχρονα, η νέα ισραηλινή επιθετικότητα είναι άμεσα δεμένη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, «φούντωσε» με την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως και με τις «συμφωνίες του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα ευρωατλαντικά αναχώματα έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ με την κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ είναι αυτές που «βάζουν πλάτη» και στο νέο έγκλημα κατά των Παλαιστινίων, σπεύδοντας να αναγνωρίσουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», παρουσιάζοντας τον θύτη ως «θύμα», επιχειρώντας να διαγράψουν το γεγονός ότι δεν έχουμε γενικώς δύο «αντιμαχόμενες πλευρές», όπως λένε, αλλά μία κατοχική δύναμη, το κράτος του Ισραήλ, και έναν λαό, τον Παλαιστινιακό, που αντιστέκεται και παλεύει για τα δικαιώματά του.
Δείτε και Νέα σφαγή στην Παλαιστίνη με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ

Πολυπλόκαμη συντονισμένη δράση

Η απόφαση του Πανεπιστήμιου Μάντσεστερ έρχεται μετά από πολυήμερη κόντρα που οδήγησε την Γκαλερί τέχνης Whitworth στο Μάντσεστερ να κλείσει προσωρινά την έκθεση που ασχολείται με τη βίαιη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ, μετά από παρέμβαση αρκετών φιλο-ισραηλινών ομάδων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για το εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, ισχυριζόμενες ότι ήταν μονόπλευρο.

Η ερευνητική ομάδα μας Forensic Architecture στέκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης”, έλεγε το σημείωμα που δημιούργησε το σκάνδαλο στην είσοδο της έκθεσης.
«Πιστεύουμε ότι αυτός ο απελευθερωτικός αγώνας είναι αδιαχώριστος από άλλους παγκόσμιους αγώνες ενάντια στον ρατσισμό, την υπεροχή των λευκών, τον αντισημιτισμό και την βία των εποικισμών και αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερα στενή σχέση αυτού του αγώνα με εκείνον της απελευθέρωσης των Μαύρων σε όλο τον κόσμο».

Οι δικηγόροι του Ηνωμένου Βασιλείου για το Ισραήλ (UKLFI) διαμαρτυρήθηκαν για τη διατύπωση της δήλωσης σε επιστολή προς τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η γλώσσα “σχεδιάστηκε για να προκαλέσει φυλετική διχόνοια”.
Η UKLFI υποστήριξε ότι η δήλωση “συγχέει ψευδώς τους Ισραηλινούς με την λευκή ανωτερότητα” και “περιγράφει μια πολύπλευρη σύγκρουση […] ως θέμα φυλετικό”, κάνοντας σύγκριση της παλαιστινιακής αντίστασης με τους αγώνες απελευθέρωσης των Μαύρων σε όλο τον κόσμο”.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ να αφαιρέσει τη δήλωση μετά τη διαμαρτυρία του UKLFI προκάλεσε οργή.
Ο Διευθυντής της Forensic Architecture, Eyal Weizman, Βρετανο-Ισραηλινός καθηγητής στο Goldsmiths, φέρεται να έμαθε για την απομάκρυνση της δήλωσης από μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της UKLFI.

Η Forensic Architecture, που αποτελείται από αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και δημοσιογράφους, των οποίων τα ψηφιακά μοντέλα σκηνών εγκλήματος έχουν αναφερθεί ως αποδεικτικά στοιχεία σε διεθνή ποινικά δικαστήρια, ζήτησαν να κλείσει η έκθεση άμεσα όταν έμαθαν ότι το Πανεπιστήμιο αφαίρεσε το εισαγωγικό σημείωμά τους.
Ο διευθυντής της γκαλερί, Alistair Hudson, ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ότι ήταν σημαντικό για την έκθεση της Forensic Architecture “να παραμείνει ανοιχτή” και έτσι με Πρυτανική απόφαση το κείμενο επανήλθε. Οι δικηγόροι της UKLFI δήλωσαν ότι “εξετάζουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω αντίδρασης”.

Τον Απρίλιο, η ομάδα φιλο-ισραηλινών δικηγόρων UKLFI πυροδότησε την κοινή γνώμη, καθώς με δική της παρέμβαση μαζί με το Συμβούλιο Αντιπροσώπων Βρετανών Εβραίων κατάφεραν να αλλάξουν σημαντικά το περιεχόμενο δύο σχολικών εγχειριδίων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή.
Η συγκεκριμένη απόφαση καταδικάστηκε από κορυφαίους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με θέματα της Μέσης Ανατολής, που επέκριναν το σχολικό βιβλίο ως «προπαγάνδα για το Ισραήλ». Ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να διακόψει την περαιτέρω διανομή.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...