Μαρία Κομνηνάκα: Κυβερνητικά μέτρα για τα «μάτια του κόσμου» για τη διαφθορά – Νόμιμη η «επιρροή» αυτών που διαφθείρουν

Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που φέρνει μια «πανσπερμία εντελώς άσχετων μεταξύ τους διατάξεων» τοποθετήθηκε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Για τις σχετικές με το πόθεν έσχες διατάξεις, η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε, αρχικά, πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον έλεγχο των συναλλαγών προσώπων που επιδρούν στον δημόσιο βίο, ωστόσο δεν έχει και αυταπάτες ότι μέσα από τον έλεγχο πόθεν έσχες θα εξαφανιστούν σύμφυτα με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα φαινόμενα διαφθοράς, εξηγώντας πως τα σκάνδαλα δεν αποκαλύπτονται από ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά από αλληλοκαρφώματα μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων και πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θέλουν και δεν μπορούν «να κόψουν τον ομφάλιο λώρο του συστήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση παίρνει αναποτελεσματικά, «για τα μάτια του κόσμου» μέτρα για τους διαφθειρόμενους, τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, ενώ με το να μην παίρνει κανένα μέτρο για αυτούς που διαφθείρουν, δηλαδή τα λόμπι, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ενίσχυση της διαφοράς, υπενθυμίζοντας ότι όλοι μαζί, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά-Ελληνική Λύση, ψήφισαν και με τα δύο χέρια στο Ευρωκοινοβούλιο ότι τα λόμπι αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. 

Σχετικά με τις διατάξεις για την προσθήκη μιας σειράς υπόχρεων σε έλεγχο προσώπων από τον χώρο της Τοπικής Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς είναι ζήτημα αν θα πιαστεί ο στόχος του ελέγχου μόλις του 7% των δηλώσεων, εκφράζοντας, παράλληλα, και την αμφιβολία αν θα μπορεί να πιαστεί ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ελέγχου δεν εξασφαλίζει, όπως είπε, ούτε και η αυτόματη άντληση των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζονται με το mydata, με αποτέλεσμα των ταλαιπωρία και την ασφάλεια των υπόχρεων, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ενίοτε τα αξιοποιεί για την περαιτέρω συμπίεση των χρονικών περιθωρίων. 

Η Μ. Κομνηνάκα στάθηκε και στην επιμονή της κυβέρνησης να διατηρεί την εξαίρεση των κομμάτων πέραν του κυβερνώντος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Επιτροπή Ελέγχου, με πρόσχημα ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πλειοψηφούν τα μη πολιτικά πρόσωπα στη σύνθεση, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μια πειστική απάντηση και θέτοντάς της το ερώτημα αν φοβάται τόσο πολύ έναν ευρύτερο διακομματικό έλεγχο ή αν απλά θέλει να συνεχίσει να παίζει ένα αποκρουστικό έργο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως αυτό που εκτυλίχθηκε μπροστά στις Ευρωεκλογές με τα πόθεν έσχες Μητσοτάκη-Κασσελάκη, τη στιγμή που εργαζόμενοι και λαός ψάχνουν κάθε μήνα τον τρόπο να βγάλουν τον μήνα.

Για τις υπόλοιπες διατάξεις, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν λύνεται κανένα ουσιαστικό πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, καθώς για ακόμα μια φορά λείπουν, για παράδειγμα, μέτρα για την κάλυψη των τεράστιων κενών στο κομμάτι της εκπαίδευσης των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ πάλι δεν ικανοποιούνται τα μισθολογικά τους αιτήματα παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι η αποκέντρωση της τοπικής αρμοδιότητας για τοποθέτηση αλλοδαπών ανηλίκων στις δομές παιδικής προστασίας στους κατά τόπους εισαγγελείς διευκολύνει την επίβλεψη λόγω εγγύτητας, αλλά δεν πετυχαίνει την ουσιαστική εποπτεία των δομών, ώστε να παίξουν πραγματικά τον ρόλο τους, καθώς δεν λαμβάνονται μέτρα για τη στελέχωση, τις υποδομές. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποκρισία για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες, μιας και παραμένει άθικτο το ασφυκτικό και άδικο πλαίσιο των απελάσεων, των διαδικασιών στα σύνορα και του εγκλωβισμού σε υπερδομές-φυλακές και του καθεστώτος της εποχικής εργασίας με το βλέμμα στραμμένο στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Επίσης, σημείωσε πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και «εμβόλιμες, προβληματικές, ύποπτες και φωτογραφικές διατάξεις», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτές για τη μείωση θητείας προϊσταμένων δικαστηρίων που δεν εκλέγουν διοικήσεις, όπως στη Λάρισα, με τη Μ. Κομνηνάκα να ρωτά την κυβέρνηση για ποιο λόγο γίνονται τέτοιες εσπευσμένες επιλογές, όταν αναμένεται συνολική τροποποίηση του Κώδικα των δικαστηρίων. 

Τέλος, να αναφερθεί ότι στην αρχή της τοποθέτησής της, η Μ. Κομνηνάκα έκανε λόγο για τον τρόπο που νομοθετεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή ενόψει και της παύσης των εργασιών της λόγω θέρους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι για κάποιου είδους ανικανότητα, την οποία έχουν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με στόχο να ψηφίζονται «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση, στα μουλωχτά» σοβαρά ζητήματα που εξυπηρετούν και πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να «μην το τερματίσει», φέρνοντας τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...