Μαριούπολη: Προσπάθεια να απομακρυνθούν ομογενείς – Προσωπικό του Γενικού Προξενείου – Δημοσιογράφοι

Γενικό Προξενείο Ελλάδας στη Μαριούπολη - Ουκρανία
Γενικό Προξενείο Ελλάδας στη Μαριούπολη – Ουκρανία

Σήμερα Τετάρτη λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο ρωσικός στρατός στους άμαχους πολίτες της Μαριούπολη, για να εγκαταλείψουν την πόλη που βρίσκεται στον Νότο της Ουκρανίας. Το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη συντονίζει την προσπάθεια προκειμένου να απομακρυνθούν οι Έλληνες ομογενείς από την πόλη καθώς και το προσωπικό του Γενικού Προξενείου αλλά και οι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες ομογενών που είναι εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα φασιστικά τάγματα AZOV που έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Στο πρώτο αυτοκίνητο θα επεμβαίνει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Στην πορεία προς τα δυτικά θα ενσωματωθούν και άλλα οχήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αποστάσεις καθ΄οδόν για να μη χαθεί κανείς στην περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή. Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να το δείχνουν στους Ρώσους.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος: Αστραπιαία απόφαση για να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά την ευκαιρία

Ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος αναφερόμενος στην επιχείρηση δήλωσε ότι ήταν μία αστραπιαία απόφαση για να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά την ευκαιρία και να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες και τόνισε ότι υπάρχει επικοινωνία τόσο με τις ουκρανικές όσο και με τις ρωσικές Αρχές. «Τους ενημερώσαμε ότι θα ξεκινήσει ένα μικρό κομβόι. Θα επιχειρήσουμε με δικά μας αυτοκίνητα να φύγουμε από την Μαριούπολη και να φύγουν οι κάτοικοι από την επικίνδυνη κατάσταση». Ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το σχέδιο το κομβόι θα περάσει από την Ρουμανία και από εκεί στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ο πρέσβης δήλωσε ότι θα περάσουν από εδάφη που δεν είναι σαφές από ποιο πλευρά ελέγχονται αυτή τη στιγμή ανήκουν αυτή τη στιγμή, τονίζοντας πως για το ταξίδι έχει ενημερωθεί κάθε εμπλεκόμενη πλευρά. Στην Μαριούπολη θα παραμείνει ο Έλληνας πρόξενος κ. Ανδρουλάκης.

Επίσης επισήμανε ότι θα γίνει ακόμα μία προσπάθεια με λεωφορεία για τους πολίτες εκείνους που δεν έχουν δικά τους αυτοκίνητα, αλλά όταν τα πράγματα θα έχουν ηρεμήσει. Για την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν μία απόσταση δήλωσε ότι είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα -το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου και του φασιστικού τάγματος του AZOV- πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ. Το πρακτορείο NEXTA, μεταδίδει εικόνα από την εκκένωση της πόλης που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης.

Με πληροφορίες από Skai.gr, ethnos.gr

Δείτε ακόμα...