Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Ήτανε μια φορά…»

Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος
Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος

Ματιές στο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου: «Ήτανε μια φορά…»

Το 1973 προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση το σήριαλ «Οι έμποροι των Εθνών», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ήταν η πρώτη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην ελληνική τηλεόραση.

Η χρονική περίοδος στην οποία εκτυλίσσεται η δράση των ηρώων του μυθιστορήματος είναι τα τέλη του 12ου αιώνα και η αρχή του 13ου, παραμονές της τέταρτης Σταυροφορίας και η ιστορία που πραγματεύεται διαδραματίζεται στις Κυκλάδες και στη Βενετία.

Τη σκηνοθεσία στα πρώτα 13 επεισόδια της σειράς είχε κάνει ο Δημήτρης Ποντίκας και από το 14ο επεισόδιο και μέχρι το τέλος της σειράς, τη σκηνοθεσία είχε κάνει ο Κώστας Φέρρης.

Ο Φέρρης ζήτησε από τον Ξαρχάκο να γράψει τη μουσική κι εκείνος δέχθηκε, ζητώντας από τον Φέρρη να γράψει τους στίχους για το τραγούδι των τίτλων.

Είναι το «Ήτανε μια φορά» ή «Η μικροπαντρεμένη» που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Ο Κώστας Φέρρης έχει διηγηθεί σχετικά με το τραγούδι: «Είχα μια μικρή αμηχανία στην αρχή. Δεν μπορούσε να γίνει βέβαια ούτε στην ας πούμε καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη, αλλά ούτε στην καθομιλουμένη της εποχής εκείνης. Ετσι κατέφυγα κατευθείαν στη δημοτική ποίηση. Και μάλιστα ξεκίνησα από έναν στίχο που έχει ως υπότιτλο ο Μιλτιάδης Μαλακάσης στον “Μπαταριά”, ένα δημοτικό τραγούδι που λέει “ένα Σαββάτο βράδυ, μια Κυριακή πρωί”. Και ξεκίνησα από τη φράση “Ενα Σαββάτο βράδυ μια Κυριακή” και πάνω σ’ αυτό έχτισα όλο το υπόλοιπο τραγούδι που έμεινε μέχρι σήμερα, που τραγούδησε ο Νίκος ο Ξυλούρης και για το οποίο είμαι πραγματικά υπερήφανος».

ΚΚΕ: Τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο με συναυλία το Σάββατο 14 Γενάρη στο ΣΕΦ

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στο ΣΕΦ πριν την έναρξη της συναυλίας.

Δείτε ακόμα...