Μαζικοί φορείς Μάνδρας – Ειδυλλίας: Σήμερα, η συγκέντρωση για μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης

Άνδρες της Πυροσβεστικής και διασώστες μεταφέρουν τη σορό που εντοπίστηκε στη Μάνδρα κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου την Κυριακή 18 Νομεβρίου 2017
Φώτο Αρχείου / Άνδρες της Πυροσβεστικής και διασώστες μεταφέρουν τη σορό που εντοπίστηκε στη Μάνδρα κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου την Κυριακή 18 Νομεβρίου 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Σε συγκέντρωση σήμερα, Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ., στην 4η είσοδο του οικισμού Τιτάν (Εκκλησιαστικά) καλούσαν μαζικοί φορείς του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας με αίτημα αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση τώρα.

Το κάλεσμα υπογράφουν η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας – Μάνδρας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πουρναρίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Γεωργίου Ερενείας, ο Αναπτυξιακός Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Μάνδρας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων.

Σε μαζική συμμετοχή κάλεσε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Στο κάλεσμά τους οι μαζικοί φορείς αναφέρουν:

«Όλοι εμείς οι κάτοικοι των Βιλίων και των διάφορων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, που τις τελευταίες βδομάδες ζήσαμε τον εφιάλτη της φωτιάς, που δώσαμε μάχη για να σώσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας, βαδίζουμε στο δρόμο των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας. Το συγκλονιστικό συλλαλητήριο και το ψήφισμα που εξέδωσαν πριν λίγες μέρες μας δίνουν πραγματικό θάρρος και ελπίδα. Το έγκλημα είναι μεγάλο, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Είναι έγκλημα ενάντια στο λαό όλης της Αττικής.

Δεν θα μείνουμε παρατηρητές του “μαύρου” της φωτιάς και του “καφέ” της πλημμύρας. Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση μας που ένας από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου όλης της Αττικής αφέθηκε στο έλεος του να καεί απ’ άκρη σ’ άκρη και είχε σαν αποτέλεσμα 100.000 στρέμματα να γίνουν στάχτη. Πλέον το μόνο που μπορούμε να αναπνεύσουμε είναι κάρβουνο από τη μία και ο καρκίνος του ΧΥΤΑ Φυλής από την άλλη.

Όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη του κράτους δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι το Δασαρχείο Αιγαλέου στο οποίο υπαγόμαστε και έχει στην ευθύνη του 600.000 στρέμματα δάσους, δεν έχει ούτε ένα δασεργάτη!

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι φέτος δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για διάνοιξη δασικών δρόμων σε όλη την Αττική, την ίδια ώρα που δίνονται εκατομμύρια σε κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, ΜΜΕ και εταιρείες διοδίων.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ούτε τη διαχρονική υποχρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης και καταστολής της πυρκαγιάς, ούτε τη διαχρονική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Βαρεθήκαμε να ακούμε λόγια συμπόνιας μετά από κάθε καταστροφή στην περιοχή μας και δικαιολογίες για το τι φταίει κάθε φορά. Πότε “η μεγάλη καταιγίδα”, πότε η “κλιματική αλλαγή” και πότε τα “πολλά μποφόρ”.

Δεν θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

Όλοι στον αγώνα! Καλούμε κάθε σύλλογο, Σωματείο, φορέα να μπει στη μάχη! Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα για να μείνουμε στον τόπο μας:

  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% για σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Να απαλλαγούν από χρέη σε τράπεζες, δάνεια, Εφορία. Να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη μέχρι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφών.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την περιοχή γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από το αρμόδιο δασαρχείο και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος. Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας, με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • Στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και του αρμόδιου δασαρχείου με δασολόγους, δασοπόνους, δασεργάτες για να μπορούν να επιβλέψουν και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες στο δάσος.
  • Αναβάθμιση των έργων υποδομής στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που είναι πλήρως υποβαθμισμένα.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του συνόλου των επαγγελματιών στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους.
  • Να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...