Με ατζέντα και τα F-16 μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου

ΤΟΥΡΚΙΑ / f-16

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλέτ Τσαβούσογλου για να συναντήσει τον ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, και μια σειρά από άλλους αξιωματούχους, για να συζητήσει -όχι μόνο- το θέμα των F-16 αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, την κατάσταση σε Αιγαίο, Κυπριακό, Συρία κτλ.

Εξάλλου, χθες ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε τη σημασία που η αγορά νέων αμερικανικών F-16 έχει «όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», διευκρινίζοντας ότι «δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα υπό όρους ή με τρόπο που μας έδεσαν τα χέρια».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μίλησε για «ατέλειωτες» απαιτήσεις προς την Αγκυρα προκειμένου να διασφαλίσει τα F-16 που ζητά, κατηγορώντας την αμερικανική πλευρά ότι «δεν παίζει τίμιο παιχνίδι».

Επίσης, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις με τις οποίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι «το PKK βάζει νάρκη» σε αυτήν και επικρίνοντας τη Στοκχόλμη ότι «δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα» στη δράση «τρομοκρατικών οργανώσεων». Είχαν προηγηθεί συγκέντρωση υπέρ του ΡΚΚ στη σουηδική πρωτεύουσα, κλήση του Σουηδού πρέσβη στην Αγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ, ακύρωσε επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του στην Αγκυρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...