Με φόρα για τα επόμενα αντεργατικά μέτρα

Κ. Μητσοτάκης
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με φόρα μπαίνει η κυβέρνηση στο 2025 σπεύδοντας να υλοποιήσει τα επόμενα μέτρα για το κεφάλαιο, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, μεταξύ άλλων και ως «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενδεικτικά, σήμερα το πρωί, συνεδριάζει υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου προηγείται η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, του νομοσχεδίου «για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς».

Ακολουθεί παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, του νομοσχεδίου «για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου», ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και με περαιτέρω εμπέδωση της λειτουργίας του με όρους και στόχους «ελεύθερης αγοράς».

Θα υπάρχει, εξάλλου, εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τη δημοπράτηση έργου σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων, πάντα στη λογική της χώρας – κόμβου διαμετακόμισης, σύμφωνα με τους στόχους ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Θα γίνει επίσης «ενημέρωση» από τον Κ. Χατζηδάκη για το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, για το οποίο ματώνει ο λαός, στο ευρύτερο πλαίσιο επίτευξης «πλεονασμάτων» ώστε να εκταμιευτούν κι άλλα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για το κεφάλαιο.

Τέλος, θα ακολουθήσει εισήγηση από τον αναπλ. υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, σχετικά με τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το «βιογραφικό» του είναι ενδεικτικό αφού πρόκειται για «διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», με έδρα το Λονδίνο, που ιδρύθηκε το 1991 για να «υποστηρίξει» χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ «στη διαδικασία ίδρυσης του ιδιωτικού τους τομέα», εξ ου και κατευθύνει «επενδύσεις ως εργαλείο για την οικοδόμηση οικονομιών της αγοράς». Σε αυτό το πλαίσιο στη συνέχεια επεκτάθηκε για να υποστηρίξει την «ανάπτυξη» σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Κεντρική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία, προσφέροντας χρηματοδότηση σε τράπεζες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, ενώ συνεργάζεται και με εταιρείες του Δημοσίου για να υποστηρίξει την ιδιωτικοποίησή τους. Μεγαλύτερος μέτοχος είναι οι ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...