Με «πιλότο» τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος

Δέντρα Δάσος Βουνό
Φώτο Αρχείου / Ορεινή Λάρισα / Πηγή : Eurokinissi

Ένα ακόμα βήμα για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της αλλαγής χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάσταση ΑΠΕ, γίνεται μέσω του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020.

Ο νόμος αυτός φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο για την προσαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, σε συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά την ενσωμάτωση των 7 πρώτων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, των Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων) στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του παραπάνω νόμου.

Ανάλογες αποφάσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και για τους άλλους 22 φορείς που έχουν συσταθεί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιες απ’ αυτές τις εκτάσεις έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στο παρελθόν από πυρκαγιές, όπως στην Εύβοια, αλλά και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Ήδη, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κινητοποιούνται και ετοιμάζουν παρεμβάσεις, προτείνοντας σχετικά ψηφίσματα. Σε ψήφισμα που καταθέτουν σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα πως η εξέλιξη αυτή είναι «συνέχεια της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικό τον νόμο 4519/2018, και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης των όποιων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στη γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα.

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκσυγχρονίζοντας τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούν από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν:

  • Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 της ΝΔ, του νόμου 4519/2018 του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλου νόμου και απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
  • Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από το κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Δασική Υπηρεσία κ.λπ.) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.
  • Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης των εργαζομένων, του λαού σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και σε όλους τους Εθνικούς Δρυμούς.

Δείτε ακόμα...