Με την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο είμαστε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας»;

Το μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε οπλισμό για την Ουκρανία 27/02/2022
Φώτο Αρχείου / Το μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε οπλισμό για την Ουκρανία μέσω Πολωνίας – 27/02/2022

Η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας για τον λαό δεν είναι να διαλέξει στρατόπεδο ληστών, να δείξει ανοχή ή να στηρίξει τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Δεν είναι να διαλέξει τη στοίχιση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή με τη Ρωσία. Κανένα «διεθνές δίκαιο» δεν υπερασπίζονται οι κυβερνήσεις που βουτάνε στο αίμα τους λαούς, είτε με το ένα είτε με το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, υπηρετείται η «απολυταρχία» των μονοπωλίων, η δικτατορία του κεφαλαίου.

Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της αστικής τάξης, για τα κράτη και τις συμμαχίες τους, η «Ιστορία» γράφεται με το αίμα των λαών, κι αυτό το έχουν βιώσει οι λαοί όλου του κόσμου ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια: «Ιστορία» έγραψαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων – μελών τους, που πριν ακόμα σταματήσουν το χειροκρότημα για την ανατροπή του σοσιαλισμού έπνιξαν στο αίμα δύο φορές τα Βαλκάνια, άλλες δύο φορές το Ιράκ, το Αφγανιστάν, αργότερα τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ.

Σε όλες αυτές τις «ιστορικές στιγμές», η αστική τάξη της χώρας, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, όλοι μαζί «ζυγισμένοι – στοιχισμένοι» βρέθηκαν στην ίδια «πλευρά» της Ιστορίας, συντάχθηκαν με το έγκλημα και τη βαρβαρότητα, με την πιο ακραία εκδοχή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι «ιστορικές στιγμές» για την αστική τάξη είναι αυτές που μπλέκουν τον λαό στο κουβάρι των αντιθέσεων, φέρνουν το σπίρτο όλο και πιο κοντά στο φιτίλι, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ολοι οι παραπάνω είναι στη μία «πλευρά» της Ιστορίας, στην ίδια πλευρά με τους εκμεταλλευτές, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην άλλη πλευρά είναι το δίκιο των λαών, κι εδώ μπαίνει το πραγματικό δίλημμα: `Η με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς! Η «σωστή πλευρά της Ιστορίας» στο δίλημμα αυτό απαντάει απερίφραστα: «Με τους λαούς!», κι εκεί βρίσκεται η πραγματική πρόοδος για την κοινωνία:

  • Στην άρνηση να διαλέξει ο λαός φονική μηχανή που θα εξαπολύσει το μακελειό.
  • Στην απόρριψη κάθε προσχήματος για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως και για την εμπλοκή σε αυτές.
  • Στη μάχη μέσα στη χώρα μας για την απεμπλοκή από τον πόλεμο, για την αποδυνάμωση των στρατοπέδων που τον διεξάγουν, για να σωθεί ο λαός.
  • Στον αγώνα για να μη χρησιμοποιείται ούτε σπιθαμή γης ως ορμητήριο επιδρομών, για να μην ενισχύεται κανένα από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας είναι αυτή που φέρνει τους λαούς πιο κοντά στο δικό τους μέλλον: Με την πάλη για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να κάνουν οι εργαζόμενοι κουμάντο στον τόπο τους, μέσα από τη δική τους εξουσία. Αυτή είναι η «πλευρά» που κάνει τους λαούς «εγγυητές» της ειρήνης, της αδερφοσύνης μεταξύ τους, των αμοιβαίων επωφελών σχέσεων, και όχι να σέρνονται πίσω από σχέδια καταλήστευσης του πλούτου τους «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Δείτε ακόμα...