Με το «μανδύα» της πολυεθνικής άσκησης «ΑΡΙΑΔΝΗ 21» η παρουσία της Νατοϊκής δύναμης SNMCMG2 στον Πατραϊκό κόλπο

Αριάδνη - Πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου στον Πατραϊκό κόλπο, Ιούνιος 2020
Αριάδνη – Πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου στον Πατραϊκό κόλπο, Ιούνιος 2020 / Πηγή: ΓΕΝ

Στο πλαίσιο της νατοϊκής «συμμαχίας» διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 21», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, από 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 04 Απριλίου 2021.

Αποτελούμενη και από μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2)

Πρόκειται για την αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που έκανε ποδαρικό για τη νέα χρονιά το 2021 στην πρώτη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι στην άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 21», η (SNMCMG2) του ΝΑΤΟ, τελεί υπό τουρκική διοίκηση, με συμμετοχή από τα τουρκικά πλοία «TCG SOKULLU MEHMET PASA» «TCG AYVALIK».

Εστιάζει δε στη δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης να θυμίσουμε ότι η τωρινή νατοϊκή δύναμη (SNMCMG2) αποτελεί εξέλιξη της πρώην MCMFORMED (Mine Counter Measures Force Mediterranean).

Η εν λόγω δύναμη ενεργοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1999, ως μια αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο.

Παράλληλα η MCMFORMED, – μετά την τροποποίηση της ονομασίας της σε Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου (Mine Countermeasures Force South – MCMFORSOUTH) – και η αντίστοιχη της Βορειοδυτικής Ευρώπης (MCMFORNORTH), τον Ιούνιο του 1999, ανέπτυξαν επιχειρήσεις στην Αδριατική Θάλασσα, με αποστολή τον «καθαρισμό» από βλήματα πυροβολικού που ρίχτηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “ALLIED FORCE”.

Δηλαδή την περίοδο που το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ βομβάρδιζε και διέλυε την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, με εκατόμβες θυμάτων και τεράστια οικολογική καταστροφή από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Εδώ βρίσκει εφαρμογή η λαϊκή ρήση  «Να σε κάψω Γιάννη, να σ‘ αλείψω λάδι»

Και επειδή, τάχα, το ΝΑΤΟ μπορεί να …εγγυηθεί την «ειρήνη και σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενισχύει την παρουσία του, με συμμετοχή σε ασκήσεις όπως η πρόσφατη πολυεθνική άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 21».

Την ίδια στιγμή επεκτείνονται οι εστίες κινδύνου ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου   μέσα από τη σύγκρουση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των αστικών τάξεων της ευρύτερης περιοχής και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Σ αυτό το πλαίσιο η αστική τάξη της Ελλάδας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στο νέο πεδίο, θερμής εφαρμογής, του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, μας μπλέκουν οι επιλογές της Κυβέρνησης βαφτίζοντας ως «συμμαχικές υποχρεώσεις», τη συμμετοχή της χώρας στις Νατοϊκές πολεμικές προετοιμασίες.

Ταυτόχρονα αποθρασύνουν την Τουρκική επιθετικότητα και μετατρέπουν το λαό σε στόχο των ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν).

Άλλωστε αποτελεί κοινό «μυστικό» ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και όπου αλλού δραστηριοποιείται, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πόσο καταστροφική είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, με την πρόσδεση της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς.

Η απεμπλοκή της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού ο ελληνικός λαός, είναι αυτός που θα κληθεί σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της χώρας.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης

Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...