Με το μικρόφωνο ανοιχτό: Τι είπαν για Ελλάδα – Τουρκία Μπορέλ και Κάρενμπαουερ

Ζοζέ Μπορέλ
Φώτο Αρχείου / Ζοζέ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Ένα μικρόφωνο που ήταν ανοιχτό αποκάλυψε έναν διάλογο μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας, Κράμπ Κάρενμπαουερ.

Ερωτηθείσα την Τετάρτη από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» του απάντησε η γερμανίδα υπουργός, Κάρενμπαουερ.

Προς τι η έκπληξη διαφόρων; όπως π.χ. από στέλεχος της ΝΔ που ‘διαμαρτυρήθηκε’ ότι τα στελέχη της ΕΕ κράτησαν στάση ‘Πόντιου Πιλάτου’. Με ανοιχτά ή κλειστά μικρόφωνα, η στρατηγική της ΕΕ για συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, που περνά μέσα από απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι γνωστή. Τίποτα νεότερο δεν έδωσε η ‘συνομιλία’. Εξάλλου και οι συμμαχίες-αντιθέσεις τους, αυτό εκφράζουν, τον έλεγχο των πηγών ενέργειας προς όφελός των δικών τους αστικών τάξεων. Σε αυτή τη στρατηγική κινείται και η εγχώρια αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Οι όποιες ‘ενοχλήσεις’ ξεκινούν από τα ταξικά συμφέροντα της αστικής τάξης που διεκδικεί περισσότερο χώρο-ενεργειακές πηγές, έναντι της τουρκικής.

Αυτό υλοποιεί η επίκληση από κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα, για «Εθνική γραμμή» στα ευρωατλαντικά σχέδια και η σύμπλευσή τους με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ που μας θυμίζει συνεχώς αυτά τα σχέδια, λέγοντας οτι οι διευθετήσεις στην περιοχή πρέπει να γίνουν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης».

Μέρκελ- Καρενμπάουερ
Φώτο αρχείου / Η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ με την Υπουργό Άμυνας Καρενμπάουερ

Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων γιατί ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών και καθορίζεται από τα δικά τους συμφέροντα. Η επέκταση σε ένα μόνο τμήμα της επικράτειας μπορεί να ερμηνευτεί, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, ως αποδοχή της ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Στη συμφωνία με την Ιταλία, η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων για το τμήμα που προστέθηκε στην ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη. Οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζουν το βήμα-βήμα κάθε φορά για την συνεκμετάλλευση, την απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι συμμαχίες τους ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, συνιστούν απειλή για το λαό μας και της περιοχής.

Καμιά αλλαγή συνόρων. Καμιά συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ,ΕΕ, κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Αγώνας ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, για να βγεί ο λαός νικητής με την δική του εξουσία και οικονομία στα χέρια.

Πηγή: Skai.gr

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...