Με το Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε χθες ο Κ. Μητσοτάκης

Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με το Ν. Αναστασιάδη
Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με το Ν. Αναστασιάδη / Πηγή: Eurokinissi

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επ’ ευκαιρία της δωρεάς ενός από τα ελληνικά κυβερνητικά αεροσκάφη τύπου Embraer EMB-135 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στα Ενεργειακά, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο μέτωπο της οικονομίας τουλάχιστον, προδιαγράφονται ζοφερές μέρες» για τον λαό προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και να ζητάει από την ΕΕ «να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες».

Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας, οι οποίες δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς καθ’ οποιοδήποτε τρόπο θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα», ουσιαστικά διαβεβαιώνοντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την «πίστη» στην ευρωατλαντική συνοχή στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης στηλίτευσε «τις απειλές που δέχεται τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, και όχι μόνο, από μία κατά τ’ άλλα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Για το Ουκρανικό έβαλε θέμα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται, «πλείστες όσες των οποίων δυστυχώς δεν είναι στοχευμένες, πλήττουν κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη, αντί του στόχου που θα έπρεπε να ήταν το καθεστώς της Ρωσίας, που είναι και υπαίτιο για τον πόλεμο», ενώ τόνισε ότι «η στενή μας συνεργασία στην αντιμετώπιση των απειλών, αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι σημαντικότατη και για τις χώρες μας και για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...