Με τον Ερντογάν θα επικοινωνήσει σήμερα το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης

Μητσοτάκης- Ερντογάν
Πηγή: Eurokinissi

Για το Αφγανιστάν θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά στις 19:30 σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση “η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα”.

Οι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως η Ελλάδα “θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα”.

Επαναλαμβάνεται η υποκρισία για ένα τυχόν νέο προσφυγικό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν με τις εξελίξεις εκεί να αποδεικνύουν πως οι πρόσφυγες είναι τελικά τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκατομμύρια ευρώ μετατρέποντας νησιά του Αιγαίου φυλακές ανθρώπων της ΕΕ.

Η αστική τάξη της Τουρκίας φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την νατοϊκή αποχώρηση και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, με τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί καλές σχέσεις. 

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι «με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μια νέα εικόνα διαμορφώνεται. Εμείς καταρτίζουμε τα σχέδιά μας με βάση τις νέες πραγματικότητες και συνεχίζουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις» και πως «είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία για τη γαλήνη του αφγανικού λαού, το καλό των Τούρκων ομογενών μας που ζουν στη χώρα και την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας».

Δείτε ακόμα...