Με τον Πρόεδρο της Σερβίας συναντήθηκε σήμερα ο Ν. Δένδιας

EUROKINISSI

Με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνεχίζει τις αποστολές που τρέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση και «σταθερότητα» των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ατζέντα της συζήτησης επισήμως ήταν «ο Διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις» (σ.σ. η αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, για «διάλογο» προς «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων), καθώς και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Ν. Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι είχαν «εκτεταμένη συζήτηση» που «αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας». Πρόσθεσε ότι με τον Βούτσιτς είχαν «την ευκαιρία ενός εκτεταμένου διαλόγου για το πώς θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του Διαλόγου να εφαρμοστούν». Διεκδικώντας η ελληνική κυβέρνησης να κατοχυρώσει ρόλο μεσολαβητή στην όλη υπόθεση, ο Δένδιας επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής, ιστορικός φίλος της Σερβίας, ένας συνομιλητής ο οποίος έχει έναν ρόλο να παίξει με μια πολύ περιορισμένη ατζέντα, αλλά πολύ σημαντική ατζέντα: τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλκανική χερσόνησο», όπως την εννοούν βέβαια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η σημερινή επίσκεψη στη Σερβία ήταν «σε συνέχεια» και της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Δένδιας στην Πρίστινα στις 12/3 (είχε εκεί ανάλογες συναντήσεις με την Κοσοβάρα Πρόεδρο, Βιόσα Οσμάνι, τον πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι και την ομόλογό του Ντονίκα Γκερβάλα – Σβαρτς). Συμπλήρωναν ότι « εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργούς υποστήριξης από την Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Πρότασης για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, μετά και από τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στην Οχρίδα» στις 18/03.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το θέμα ήταν ένα από όσα συζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίζει όσες «πρωτοβουλίες» ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ολα προκειμένου να διασφαλιστεί η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή, με ταυτόχρονη μείωση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Δείτε ακόμα...