Απλωμένες στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο μεγάλης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα στη «Dynamic Manta», μία από τις δύο μεγάλες ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου που διεξάγονται κάθε χρόνο από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα μετέχει στη δραστηριότητα με φρεγάτα, συν το οργανικό της ελικόπτερο, και υποβρύχιο, ενώ δεν αποκλείεται και συμμετοχή ελληνικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους P3, που θα απογειώνεται από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
Σύμφωνα, δε, με τη MARCOM, στη δραστηριότητα μετέχουν υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία, πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ, συν αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Κάθε πλοίο επιφανείας θα έχει την ευκαιρία να διεξάγει διάφορες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Τα, δε, υποβρύχια θα «κυνηγούν» και θα «κυνηγούνται» εκ περιτροπής, όλα σε προσομοίωση της δραστηριότητας μιας αρμάδας που θα δρούσε ως το ναυτικό σκέλος της Διακλαδικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF – Very High Joint Readiness Task Force), όπως αναφέρεται αρμοδίως.
Θυμίζουμε, η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως η «Αιχμή του Δόρατος» της NATO Response Force (NRF – Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ), η οποία θα μπορεί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός ωρών όπου κι όποτε προκύψει μια κρίση στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Αυτήν τη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ έθεσε σε ετοιμότητα χτες ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία (βλέπε και σελ. 6-7).
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, την εξέλιξη της δραστηριότητας παρακολουθεί ρωσικό πολεμικό πλοίο, ενώ άλλα ρωσικά (η δύναμη κρούσης του πανίσχυρου ρωσικού καταδρομικού «Ουστίνοφ») έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Στην ίδια φάση συγκέντρωσης φονικών μέσων μια ανάσα κυριολεκτικά από την Ελλάδα, να καταγραφεί και η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Truman» και της αρμάδας συνοδείας του στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.
Παράλληλα, χτες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες «αναδιατάσσονται» προς τις χώρες της Βαλτικής και την Ανατ. Ευρώπη, μετά την σχετική απόφαση Μπάιντεν, βρίσκονται και επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των κατάπτυστων συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ.