Μεγάλη εκδήλωση αύριο στην Αμαλιάδα τιμώντας τον Ν. Μπελογιάννη – Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, που στις 30 Μάρτη 1952, ξημερώματα Κυριακής, οδηγούνταν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση, από τις φυλακές της Καλλιθέας στο εκτελεστικό απόσπασμα στου Γουδή, τιμά με σειρά δράσεών της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, κάνοντας αρχή με μεγάλη πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ. στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ της περιοχής, παρουσιάζοντας δραματοποιημένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του από τη δεύτερη δίκη, με μουσική συνοδεία. Στο μουσικό σκέλος θα ακουστούν μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αυτοί που περιμένουν», «Ήρωες», «Ο Μπελογιάννης ζει» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας έχει συγκροτήσει συνολικά ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στους νομούς. Ήδη στην Αμαλιάδα πραγματοποιείται έκθεση με αρχειακό υλικό στον Πολυχώρο Πολιτισμού, που είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (5 μ.μ. – 9 μ.μ.), ενώ και το Σάββατο 2 Απρίλη θα λειτουργεί και το πρωί (10 π.μ. – 1 μ.μ.), θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Απρίλη.

Τη «σκυτάλη» μετά τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 3 Απρίλη, θα πάρει η Αιτωλοακαρνανία με έκθεση στο Αγρίνιο, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απρίλη.

H ΕΠ Δυτικής Ελλάδας στο κάλεσμα που διακινεί στον λαό της περιοχής, ενόψει των εκδηλώσεων, τονίζει, μεταξύ άλλων: «70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη τιμούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Τον κομμουνιστή, που συνδύαζε υποδειγματικά τη θεωρία με την πράξη, τη διανοητική με την πρακτική δουλειά. Ο Μπελογιάννης δεν δίδαξε μόνο με τον θάνατό του αλλά και με τη ζωή του. Τέτοιες αξίες δεν χάνουν ποτέ τη σημασία τους, είναι οδηγός για τους κομμουνιστές και τις κομουνίστριες, για τον λαό μας, στον αγώνα του για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό» (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ).

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Αχαΐα8.30 π.μ. από την Πάτρα (έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα) και στις 8 π.μ. από το Αίγιο (Τρίγωνη Πλατεία).

Αιτωλοακαρνανία: 7.30 π.μ. από το Αγρίνιο (πρώην σταθμός του ΟΣΕ) και στις 7.45 π.μ. από το Μεσολόγγι (ΚΤΕΛ). Ραντεβού έχει δοθεί και στο Αντίρριο για τις 8 π.μ. στον κόμβο της γέφυρας.

Με το καράβι των 7.30 π.μ. αναχώρηση από Ζάκυνθο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

Αμαλιάδα

  • Στην Αμαλιάδα, έως την Κυριακή 3 Απρίλη, έκθεση αρχειακού υλικού στον Πολυχώρο Πολιτισμού καθημερινά (5 μ.μ. – 9 μ.μ.), ενώ την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απρίλη θα είναι επισκέψιμη και το πρωί (10 π.μ. – 1 μ.μ.).
  • Κυριακή 3 Απρίλη: Στις 11 π.μ. πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πάτρα

  • Κυριακή 10 Απρίλη: Προβολή της ταινίας «Μέρες του ’36» του Θ. Αγγελόπουλου, στην «Αίγλη» στο «Veso Mare».
  • Δευτέρα 11 Απρίλη: Προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
  • Τετάρτη 4 έως Παρασκευή 6 Μάη: Έκθεση αρχειακού υλικού στην «Αγορά Αργύρη» (Αγ. Ανδρέου 12).
  • Πέμπτη 5 Μάη: Στο πλαίσιο της έκθεσης, βιβλιοπαρουσίαση του Β’ Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ.
  • Κυριακή 8 Μάη: Μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης στην πλατεία Παντοκράτορος της Άνω Πόλης, όπου έδρασε την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας ο Νίκος Μπελογιάννης και συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του.

Αγρίνιο

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απρίλη: Έκθεση αρχειακού υλικού στην παλιά Λαχαναγορά. Στο πλαίσιο της έκθεσης, στον ίδιο χώρο, Σάββατο 9 Απρίλη: Προβολή βίντεο (20′) για τη ζωή του Ν. Μπελογιάννη (παραγωγής στο πλαίσιο των 100χρονων του ΚΚΕ), ενώ θα ακολουθήσει βιβλιοπαρουσίαση. Κυριακή 10 Απρίλη: Προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Θα ακολουθήσει ομιλία.

Ζάκυνθος

Κυριακή 17 Απρίλη, στις 11 π.μ., εκδήλωση και τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στο χωριό Λιθακιά, όπου ο Ν. Μπελογιάννης συγκρότησε τον πρώτο παράνομο πυρήνα του ΚΚΕ στο νησί, την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...