Μεγάλη συναυλία της ΚΝΕ για την Παλαιστίνη

Χιλιάδες νέοι και νέες, άνθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν τις φωνές τους στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο και πάντα ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, την οποία διοργάνωσε η ΚΝΕ χθες το απόγευμα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

Στη συναυλία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε:

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό όλης της Ελλάδας, με τους λαούς και τη νεολαία όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Βροντοφωνάζουμε “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”! Να σταματήσει εδώ και τώρα το μακελειό του πολέμου, η επίθεση του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ που στοχεύει αμάχους, παιδιά, γυναικόπαιδα στη Γάζα και σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Εδώ και τώρα να σταματήσει η κατοχή, να υπάρξει ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αυτή είναι η επιταγή όλων των λαών».

Το παρών «έδωσε» επίσης αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

«Είναι στιγμές που δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις τη φρίκη, όπως αυτή που ζει ο παλαιστινιακός λαός από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που σφυροκοπά ακόμα και τώρα, τη στιγμή αυτή, τη Λωρίδα της Γάζας. Θα βρούμε όμως τις λέξεις, όπως ο ήρωας λαός βρίσκει τη δύναμη να παλέψει ενάντια στην πανίσχυρη πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με όπλο το δίκιο του. Θα βρούμε τα τραγούδια και τη φωνή, γιατί έχουμε χρέος να μη σιωπήσουμε…», σημείωσε στην ομιλία του ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Και σειρά πήραν τα τραγούδια… Τραγούδια που μιλάνε για το δίκιο, τραγούδια που μιλάνε για την ομορφιά της ζωής, τραγούδια αφιερωμένα στα παιδιά που σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο από το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου και την κατοχή της πατρίδας τους, τραγούδια αφιερωμένα στον λαό της Παλαιστίνης, που «δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

Τραγούδια που μιλάνε για το δίκιο, για την ομορφιά της ζωής, τραγούδια αφιερωμένα στα παιδιά της Παλαιστίνης, που σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία δεν έχουν γνωρίσει τίποτα αλλά από το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου και την κατοχή της πατρίδας τους, τραγούδια αφιερωμένα στον λαό της Παλαιστίνης, που «δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» έχουν πλημμυρίσει το Σπόρτιγκ, καθώς είναι σε εξέλιξη η συναυλία αλληλεγγύης της ΚΝΕ με σύνθημα «Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή – Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί».

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό ανάφερε η Νεφέλη Φασούλη ανοίγοντας τη συναυλία και ερμηνεύοντας με την αισθαντική φωνή της αγαπημένα τραγούδια.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε πολλά… Να σταθούμε στο δίκιο και να μην κρατήσουμε ίσες αποστάσεις. Λευτεριά στην Παλαιστίνη» σημείωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς και έγινε μια φωνή με τον κόσμο τραγουδώντας το «Απόψε είναι κοντά σου» και τον «Μπάσταρδο γιο»… δηλώνοντας για ακόμα μια φορά ότι «μια είναι η λύση: Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος».

Σειρά πήρε η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύοντας τη «Βαβέλ» και θυμίζοντας σε όλους ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί «και η σιωπή είναι τραύμα». «Να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί η γενοκτονία. Είναι χρέος μας να κάνουμε ο,τι μπορούμε… Λευτεριά στην Παλαιστίνη», δήλωσε από σκηνής.

«Ο αγώνας γεννά αισιοδοξία, αισιοδοξία για τον άλλο κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε» ανέφερε η Ν. Μποφίλιου καταχειροκροτουμενη, δίνοντας το έναυσμα για τις «Μέρες του φωτός»…

Η κραυγή της στο «Εν λευκώ» ήταν για τα παιδιά της Παλαιστίνης όπως έδειξε και με το νεύμα της στο φόντο της σκηνής που «πρωταγωνιστούν» τα παιδιά…

Ξεχωριστή, συγκινητική και με τον δικό της μοναδικό συμβολισμό ήταν η εμφάνιση της χορωδίας του «κόκκινου Αερόστατου» να ερμηνεύει το «Που ναι πιο καλά» του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Ρώτα.

Και σειρά πήρε ο Μίλτος Πασχαλιδης με τον Θύμιο Παπαδόπουλο στο πλευρό του. Από τις πρώτες νότες του Μικρόκοσμου του Ναζίμ Χικμέτ και του Θάνου Μικρούτσικου, το στάδιο δονήθηκε και οι κόκκινες σημαίες ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά.

Όπως σημείωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης, η πρώτη συναυλία που συμμετείχε για την Παλαιστίνη ήταν στην ηλικία των 14 ετών με τους Νέους Πρωτοπόρους. «Και ακόμα εδώ. Είναι παρηγορο που είναι τόσα πολλά νέα παιδιά εδώ σήμερα», σημείωσε και ερμήνευσε μοναδικά το «Αγύριστο κεφάλι», την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη. «Μακάρι να μην ξαναβρεθούμε για αυτό το λόγο… Μέχρι τότε λευτεριά στην Παλαιστίνη» δήλωσε πριν αποχαιρετίσει τους χιλιάδες νέους με τη γροθιά υψωμένη ερμηνεύοντας το «Αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…».

Σειρά πήρε ο Δημήτρης Μητσοτάκης με τους μουσικούς του ερμηνεύοντας τη «Λίστα» και τα «Παράξενα πουλιά» αφιερώνοντας το στους ξεριζωμένους που ήρθαν στην πατρίδα μας, όπως παλιότερα «οι παππούδες μας από τη Μικρά Ασία». «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο» ήταν το μήνυμα του από τη σκηνή.

Παίρνοντας τη θέση τους στη σκηνή οι Υπεραστικοι σημείωσαν ότι η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού έχει γινει σύμβολο της πάλης για λευτεριά. «Καμία λογοκρισία, καμία απαγόρευση, καμία ποινή δεν θα κάμψει την αλληλεγγύη.στον παλαιστινιακό λαό. Βροντοφωναζουμε και από εδώ λευτεριά στην Παλαιστίνη» ερμηνεύοντας το τραγούδια τους για την «Παλαιστίνη που αιμορραγεί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...