Μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Μεγάλο πανεργατικό συλλαλητηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος. Πανό, συνθήματα, ομιλίες, αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. 

«Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ’ αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», «Σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, παλεύουμε μ’ οργάνωση κι αγώνες ταξικούς», «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με το γνωστό τραγούδι «Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, από ορχήστρα που έστησαν μουσικοί μπροστά στην εξέδρα.

Παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δ΄. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σε δήλωση από το συλλαλητήριο των Συνδικάτων στο Σύνταγμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:

«Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, συντονίζουν τη δράση τους, κλιμακώνουν την πάλη τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.»

«Οι αγώνες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μπορούμε να ακυρώσουμε αντεργατικές πολιτικές», ακούγεται από τα μεγάφωνα. «Οι αγώνες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μπορούμε να ακυρώσουμε αντεργατικές πολιτικές. Η υπογραφή ΣΣΕ στη Ζώνη του Περάματος, η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων της E- FOOD και ο μεγάλος αγώνας των λιμενεργατών της Cosco που ακυρώνουν στην πράξη το νόμο – Χατζηδάκη, είναι νίκες που φωτίζουν το δρόμο του αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Έδειξαν σε όλους την αξία της οργανωμένης πάλης, της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα Συνδικάτα».

Επίσης, από τα μεγάφωνα έρχονται στο προσκήνιο τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα». Όπως αναφέρεται, «Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνουν ότι ο αγώνας χιλιάδων εργαζομένων για το μεροκάματο είναι μια διαρκής αναμέτρηση με τον θάνατο: Από τα μηχανάκια των διανομέων μέχρι τις γερανογέφυρες και από τις βιομηχανίες μέχρι τα εργοτάξια και τα γιαπιά, οι νεκροί και οι σακατεμένοι είναι εκατοντάδες. Να διεκδικήσουμε τώρα από την κυβέρνηση, την εργοδοσία, και τα κόμματά της, αυξημένα μέτρα προστασίας, που αρμόζουν στις δυνατότητες της εποχής και στα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα».

Νίκησε ο πολυήμερος αγώνας στην COSCO

Από το βήμα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ο Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις, σημείωσε ότι κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων της COSCO η εργοδοσία έστειλε δεσμευτικό κείμενο στο υπ. Εργασίας για 5ρες πόστες, κατάργηση των κόντρας βαρδιών και δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας. Πρόκειται για μια πρώτη νίκη, υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι θα την κατοχυρώσουμε στην πράξη.


Στη μνήμη του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, που έχασε τη ζωή του πριν δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, της σκληρής καταστολής και της δράσης των παρακρατικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης το 2011.


Δημήτρης Λινάρδος

«Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις, μεταφέρουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους λιμενεργάτες, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα 48ωρη απεργία, ενάντια στον όμιλο της COSCO, ενάντια στη κυβέρνηση και τους νόμους της, πάνω στους οποίους πατάει η εργοδοσία μέσα στο λιμάνι, ενάντια στα δικαστήρια που βγάζουν απανωτά τον αγώνα μας παράνομο. Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι» είπε στον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο ο Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζόμενων στην COSCO.


Γιάννης Σχοινάς

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Αττικής και του επιχειρησιακού Σωματείου στην «TASTY» τόνισε την ανάγκη οργάνωση της πάλης «από τα κάτω» και πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, την είσοδο χιλιάδων εργαζομένων στη συλλογική δράση.


Βούλα Πάκου

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν ρημάξει από τραγικές ελλείψεις προσωπικού», τόνισε στον χαιρετισμό της η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.


Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος

Τη φωνή του αγώνα των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, «για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δε θα τους διαχωρίζει, θα παρέχει ενιαία γνώση, θα τους μορφώνει και δε θα τους εξοντώνει», μετέφερε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.


Γιάννης Αναγνώστου

«Η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια και είμαστε πεισμένοι πως θα τα καταφέρουμε, με την ενότητά μας, την ταξική αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα όπως αυτόν που δίνουν οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι λιμενεργάτες στο κάτεργο της COSCO, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, στη ΛΑΡΚΟ κ.α. θα επιβάλουμε το δικό μας νόμο. Το δίκιο του εργάτη. Και ο νόμος Χατζηδάκη θα πάει εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια» τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.


Γεράσιμος Τσεκούρας

«Τα μέτρα που έχουν πάρει οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις η εταιρεία τα εφαρμόσει κατά γράμμα”, σημείωσε ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Praktiker». Το Σωματείο, όπως εξήγησε, πάλεψε ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα και πέτυχε νίκες που δίνουν θάρρος στους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε για τον αγώνα διεκδίκησης επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης και για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή του στη Λάρισα, καθώς και εργαζομένων που συμμετέχουν στη δράση του Σωματείου. “Αυτά δε θα μείνουν αναπάντητα”, τόνισε και κάλεσε στην απεργία που έχει προκηρύξει το Σάββατο και στη συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του Ταύρου.


Γιώργος Στεφανάκης

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και τους εκατοντάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές. Με όλους όσους σήμερα δεν πιστεύουν ότι κανονικότητα είναι να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση, με μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα, να μας νοικιάζουνε δουλέμποροι και να μας έχουν όμηρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», σημείωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής,


Μιχάλης Ρίζος

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» χαιρέτισε το συλλαλητήριο και μετέφερε το ψήφισμα του Σωματείου. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη είναι καθοριστικό ζήτημα, ότι οι εργαζόμενοι δε θα ανεχθούν τα 10ωρα, γενικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τόνισε ότι θα παλέψουν για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...