Μειώνονται τα αποθέματα αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

ΗΠΑ δεν διαθέτουν πολλά ακόμα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας για να τα μεταφέρουν στο Κίεβο», όπως δήλωσαν στο CNNi τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση του ζητήματος.

Η πίεση στα αποθέματα όπλων και η ικανότητα της αμερικανικής βιομηχανίας να ανταπεξέλθει στη ζήτηση είναι μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι στο CNNi τα αποθέματα ορισμένων οπλικών συστημάτων «μειώνονται» μετά από σχεδόν εννέα μήνες στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, καθώς υπάρχει «πεπερασμένη ποσότητα» πλεονάζοντος αποθέματος που οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή προς αποστολή.

Μεταξύ των οπλικών συστημάτων όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το αν τα αποθέματα των ΗΠΑ μπορούν να ικανοποιήσουν τις ουκρανικές απαιτήσεις είναι τα πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, ανέφεραν οι πηγές.

Επίσης εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική παραγωγή πρόσθετων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αντιραντάρ HARMs, των πυραύλων εδάφους-εδάφους GMLRS και των φορητών αντιαρματικών πυραύλων Javelin – αν και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τους.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν επηρεάζεται η ετοιμότητα των ΗΠΑ, καθώς τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία δεν προέρχονται από τη «δεξαμενή» της αμερικανικής αμυντικής ετοιμότητας. Ωστόσο το ζήτημα προβληματίζει το Πεντάγωνο, σημειώνουν αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi.

Ένας λόγος για την ανησυχία σχετικά με τα χαμηλά αποθέματα είναι ότι η αμερικανική βιομηχανία δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση σε άμεσο χρόνο. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τα ουκρανικά στρατιωτικά αιτήματα λόγω της ανάγκης τους να διατηρήσουν την επάρκεια των δικών τους δυνάμεων.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Πρόκειται για έναν πόλεμο που νομίζαμε ότι θα τελείωνε σε λίγες ημέρες, αλλά τώρα μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Την ώρα που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καταρρέουν, η Δύση θα δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο CNNi ο βουλευτής Μάικ Κουίγκλι, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (16/11) μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, o Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιν Όστιν, εξήγγειλε τη δέσμευση έξι χωρών για πρόσθετη παροχή όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που υποσχέθηκε περισσότερα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.

Πηγή: CNN Greece

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...