Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υποστήριξη» στη Γαλλία

Υποβρύχιο_4
Πηγή: Eurokinissi

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην ενδοιμπεριαλιστική κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ (AUKUS), ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ καθώς η συμφωνία αντανακλά τις σύνθετες αντιθέσεις και διεργασίες και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη –στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ–, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο Ζ. Μπορέλ στον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της. Είπε ότι η AUKUS δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης» και για «αδιαφάνεια» εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι η ΕΕ, έμεινε εκτός από αυτή την σημαντική παρέμβαση για την εδραίωση της επιρροής στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...