«Μένουμε σπίτι»… δίχως θέρμανση και φως

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Για «δύσκολο χειμώνα» ετοιμάζει η κυβέρνηση τον λαό, με χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Κι αυτό παρότι «το καλοκαίρι συνεχίζει ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό μας, αλλά και για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα», όπως ο ίδιος είπε, σε άλλη μια απόδειξη ότι τα «καλά μαντάτα» αφορούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη διασφάλιση των κερδών τους και τις επιπλέον επιδοτήσεις τους από τον κρατικό κορβανά.

Είπε άλλωστε ότι το «διεθνές περιβάλλον» «σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», παραπέμποντας στο Ουκρανικό, στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στις «πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις». Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη κατάσταση «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της».

Αποσιωπώντας ότι οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τη ρωσική εισβολή και επιδεινώθηκαν μεν από τον πόλεμο αλλά η βασική αιτία τους είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση», επέμεινε να μιλά για «ρωσικούς εκβιασμούς», με την ακρίβεια να γίνεται «καταλύτης ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις». Επιδιώκοντας μάλιστα συσπείρωση γύρω από τις κυβερνητικές επιλογές, ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κ. Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Παραπέρα, στις «γενικότερες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έβαλε «την επιθετικότητα των γειτόνων μας και ασφαλώς το Μεταναστευτικό».

Ως απάντηση στα παραπάνω σε ευρωενωσιακό επίπεδο ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος, με «ενιαία αντίδραση στην κρίση της Ενέργειας».

Σε εθνικό επίπεδο, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις». Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτά τα ψίχουλα που ούτε στο ελάχιστο δεν ακουμπούν τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που σαρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, έσπευσε να πει ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», ξαναβάζοντας μπροστά την ανάγκη για «συνετή πολιτική». «Συνεπώς» – συνέχισε – «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες», όπως αυτές βέβαια καθορίζονται από τους στόχους του ντόπιου κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός ενόψει ΔΕΘ ξόρκισε τις «ψεύτικες προσδοκίες» για «παροχές», καλώντας σε «ρεαλισμό» μακριά από «πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις». Παρέπεμψε δε στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του «για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030».

Περαιτέρω, έθεσε ως «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης», υποστηρίζοντας ότι «πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν» (ως παράδειγμα έφερε …την πανδημία) και ότι «τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει – ναι – να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές. Και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες, που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση». Βασικά δηλαδή έδειξε προς τη μετάβαση από την πανάκεια του «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε σπίτι δίχως θέρμανση και φως».

Χαρακτηριστικά, καλώντας «την κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα», είπε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει ήδη το σχέδιό της για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό «τη μείωση, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας, την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης» – ουσιαστικά την πριμοδότηση των ομίλων για τις «πράσινες» μπίζνες, που θα καταστήσουν «είδος πολυτελείας» βασικές λαϊκές ανάγκες. Προανήγγειλε μάλιστα «μία εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου».

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα για τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό και τη στοίχισή του στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, λέγοντας ότι «το μήνυμα (…) έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Στο μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό στη θέση του παραιτηθέντα Δημητριάδη λόγω των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις.    ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕΑντιπαράθεση με Ρωσία από Ουκρανία έως Αφρική

Ατυπες Σύνοδοι των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ γίνονται στην Πράγα (η Τσεχία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ), με κύριο θέμα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ζώνες μέχρι την Αφρική, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, χτες έγινε η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας. Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία, το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν «η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της στην ασφάλεια των κρατών – μελών της ΕΕ». Στη συζήτηση πήραν μέρος και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν επίσης «την επιρροή της ρωσικής δραστηριότητας στην Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στις δεσμεύσεις της ΕΕ στην περιοχή» (βλ. ευρωενωσιακές στρατιωτικές αποστολές).

Ακολούθησε συνεδρία με βάση «Ανάλυση Επενδυτικών Κενών στην Αμυνα της ΕΕ» (EU Defence Investment Gap Analysis), ενώ η Σύνοδος έκλεισε με «γεύμα εργασίας» των υπουργών Αμυνας, με συμμετοχή και του Ουκρανού ομολόγου τους Ολέκσι Ρέζνικοφ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σύνοδο μετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, o οποίος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις «σοβαρές επιπτώσεις» του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε την «ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του», την ίδια ώρα που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ».

Εξάλλου, τόνισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης (να δρα και ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστεί συμφέροντά της) «και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της ΕΕ για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ», αλλά και ζητώντας την εξαίρεση των κοινών προμηθειών από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στο «γεύμα εργασίας» με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έσπευσε να υπενθυμίσει τη «συνεισφορά» της ελληνικής κυβέρνησης και σε πολεμικό υλικό, καθώς και τη σημασία πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση Αποστολής ΕΕ «Στρατιωτικής Συνδρομής» στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, «πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας είχε συναντήσεις με την υφυπουργό Αμυνας του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας κ. Σιέμτγιε Μέλλερ και τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Στο παρασκήνιο τρέχει μεγάλο παζάρι για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως και για την παραπέρα μετακίνηση οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αναπλήρωσή του – υποτίθεται – από τη Γερμανία.

Χτες εξάλλου ξεκίνησε η διήμερη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία στο μενού ήταν «δύο βασικά θέματα: Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη συζήτηση για την Αφρική, τονίστηκε ότι «η ΕΕ παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη βοήθεια ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», εξ ου και η συζήτηση κάλυψε «το μέλλον της αποστολής EUTM Mali και άλλων εμπλοκών της ΕΕ στην περιοχή, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης και την ενίσχυση των επαφών με χώρες της Αφρικής».

Σήμερα οι υπουργοί εστιάζουν στις «παγκόσμιες συνέπειες της ρωσικής εισβολής, καθώς και σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Συζητούν επίσης τις «ευρωπαϊκές προοπτικές» Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας (το λεγόμενο Associated Trio) και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Θα παρατεθεί εξάλλου «γεύμα εργασίας» στους υπουργούς Εξωτερικών Μολδαβίας, Γεωργίας και Ουκρανίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...