Μεντβέντεφ: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόδωσε τη μνήμη των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Σάββατο, ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ πρόδωσε τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού βομβαρδισμού στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την κοινή δήλωση του Κισίντα και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οποιαδήποτε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα είναι μια ανεπανόρθωτη εχθρική ενέργεια κατά της ανθρωπότητας «φρικτή ντροπή». Υπογράμμισε ότι «δεν θα σχολιάσει καν την παράνοια σχετικά με τα πυρηνικά σχέδια του κράτους μας».

«Απλώς σκεφτείτε το. Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης, με την ταπεινωτική υποτακτική στάση του, προσβάλλει τη Ρωσία, προδίδοντας τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν από πυρηνικά σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Και ο Kishida λησμονεί ότι οι ΗΠΑ ήταν το μόνο κράτος που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα. Και η πατρίδα του Κισίντα ήταν το μόνο θύμα», είπε ο αξιωματούχος στο λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε «να το υπενθυμίσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και να απαιτήσει δημόσια συγνώμη που δεν έχουν ζητήσει οι αρχές των ΗΠΑ για αυτήν την καταστροφική πράξη».

«Αλλά όχι. Ο Kishida υπηρετεί τους Αμερικανούς. Και οι υπηρέτες δεν μπορούν να έχουν θάρρος. Οι Ιάπωνες μπορούν μόνο να λυπηθούν», είπε ο Μεντβέντεφ. Περιέγραψε μια μέθοδο που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για να «ξεπλύνει» αυτή τη ντροπή, αλλά δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι «η έννοια της τιμής δεν είναι χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς Ιαπώνων».

Την Παρασκευή, Μπάιντεν και Κισίντα είχαν συνάντηση στην Ουάσιγκτον, εκδίδοντας κοινή δήλωση στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, η δήλωση αναφέρει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υποστήριξη προς την Ουκρανία ενώ επισημαίνει ότι η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν εγκληματική.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...