Μέρα δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κέντρο Υγείας Περιστερίου
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Υγείας Περιστερίου / Πηγή: TWITTER

Σε μέρα δράσης για την αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, αντιδρώντας στην επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός, ο οποίος μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας παραμένει στο έλεος των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους, επαρκή εξοπλισμό, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα προγραμματίζονται πολύμορφες δράσεις σε Κέντρα Υγείας κι άλλες δομές ΠΦΥ η οποία εδώ και χρόνια επωμίζεται το βάρος της κρατικής υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Χαρακτηριστικά, μετά από όλες τις προηγούμενες περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση – μέσα στην καρδιά την πανδημίας και μπροστά στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του λαού – έκοψε άλλα 96 εκατομμύρια από την ΠΦΥ!

Στις συνθήκες της πανδημίας, το ελάχιστο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων έγινε «μπάλωμα» στις τρύπες των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδες ΠΦΥ ανέστειλαν τη λειτουργία τους και άλλες μετατράπηκαν σε δομές «μιας νόσου», ενώ και σήμερα μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση και τις κατάλληλες υποδομές. Χιλιάδες ιατρικά ραντεβού στην ΠΦΥ ακυρώνονται και χάνονται ξανά, ενώ και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς κάλυψη των αναγκών ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν κ.ο.κ.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Τα αιτήματα

Υγειονομικοί και μαζικοί φορείς, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...