Μέρκελ: Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Νίγηρα «κατά της τρομοκρατίας»

μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ότι η χώρα της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Νίγηρα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας… ή αλλιώς …τα πετρέλαια αποφέρουν τεράστια κέρδη στα Γερμανικά κεφάλαια.

«Ξέρουμε πως οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες κάθε μέρα», σημείωσε η κυρία Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο του Νίγηρα, τον Μοαμέντ Μπαζούμ, στο Βερολίνο. Διαβεβαίωσε τον ηγέτη της αφρικανικής χώρας πως η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη στρατιωτική συμμαχία G5 των κρατών του Σαχέλ. Αναφερόμενη στην κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, η κυρία Μέρκελ μίλησε για «μεγάλες προκλήσεις» στο Τσαντ και στο Μαλί.

Από την πλευρά του, ο Μπαζούμ ευχαρίστησε την καγκελάριο, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει γίνει πλέον ένας από τους βασικούς εταίρους του Νίγηρα στο πεδίο της ασφάλειας. «Εκτιμάμε ιδίως την ευελιξία στη συνεργασία μας», συμπλήρωσε.

Ο Νίγηρας αποτελεί χώρα διέλευσης μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ασκεί πίεση στη Νιαμέ να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν στην περιοχή του Σαχέλ, από τις οποίες κάποιες ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα, άλλες στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Νίγηρας είναι συμβαλλόμενο μέρος στην στρατιωτική αντιτζιχαντιστική συμμαχία G5 μαζί με το Μαλί, τη Μαυριτανία, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.

Στο Νίγηρα αλλά και ευρύτερα σε αυτήν την περιοχή, η Κίνα έχει ‘εισβάλλει’ οικονομικά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, εκτοπίζοντας μέρος αγοράς από άλλους καπιταλιστές. Η Κίνα έχει χορηγήσει με τεράστια ποσά δανείων τη χώρα, τα οποία διατίθενται κυρίως σε έργα υποδομής στην αφρικανική χώρα, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα έχουν οι αυτοκινητόδρομοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι συμφωνίες διαχρονικά αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις και οικονομική διείσδυση στην αφρικανική ήπειρο, από πολλές χώρες της οποίας προμηθεύεται πολύτιμα ορυκτά ή πετρέλαιο σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

Με την διείσδυση της Κίνας θίγονται άλλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Έτσι, οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν τη δράση ένοπλων οργανώσεων, για την δική τους ιμπεριαλιστική παρέμβαση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...