Μεσόγειος: Οι μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται και ετοιμάζονται

Άσκηση PASSEX (Passing Exercise) του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ με την Ιταλική Φρεγάτα CARLO MARGOTTINI και την Ισπανική BLAS DE LEZO - SNMG2
Άσκηση PASSEX (Passing Exercise) του ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ με την Ιταλική Φρεγάτα CARLO MARGOTTINI και την Ισπανική BLAS DE LEZO – SNMG2

Οι μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εκπαιδεύονται, διατηρώντας ετοιμότητα επέμβασης στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης πολύ υψηλής ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)).

SNMG – 2

Την Τετάρτη 08 Ιουνίου 2022 διεξάχθηκε συνεκπαίδευση τύπου PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΛΗΜΝΟΣ και του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΛΑΣΚΟΣ με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟϊκής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2). 

Το PASSEX πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-4 της ΠΑ.Σημειώνεται ότι, λίγες μέρες νωρίτερα, τα πλοία της SNMG-2, ITS Margottini και TCG Salihreis (ιταλική και τουρκική φρεγάτα αντίστοιχα) είχαν συναντηθεί με τα πλοία του Ιαπωνικού στόλου JS Kashima και JS Shimakaze, που πραγματοποιούν υπερπόντιο εκπαιδευτικό πλου νέων αξιωματικών, από 24 Απριλίου.

SNMCMG-2

Η Μόνιμη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη αντιναρκικών αντιμέτρων -2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG-2)) μεταξύ  4-7 Ιουνίου επισκέφθηκε το Αλγέρι και αναχωρώντας πραγματοποίησε επίσης άσκηση τύπου PASSEX με πλοία του Αλγερινού ΠΝ.

Με δεδομένο το πολεμικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, οι δυο από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να διατηρούνται σε ετοιμότητα. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται συχνά Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δυνάμεις άλλων μεσογειακών χωρών, ενώ ακόμη δεν χάνεται η ευκαιρία για επιβεβαίωση και σύσφιξη των δεσμών των ναυτικών μονάδων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού με εκείνες του Ιαπωνικού ναυτικού.

Δείτε ακόμα...