Μεσόγειος: Συνεχίζεται η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Sea Guardian»

Στη Μεσόγειο συνεχίζεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» (NATO Operation Sea Guardian (OSG). Είναι ευνόητο ότι παράλληλα με τις κατά καιρούς ασκήσεις της, η λυκοσυμμαχία συνεχίζει και τις πραγματικές επιχειρήσεις διαφόρων τύπων, οι οποίες διεξάγονται σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιράκ, Τουρκία, όσο και στην Μεσόγειο, καθώς επίσης συνεχίζει και αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης από την Ισλανδία μέχρι τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της OSG και κατά την πρώτη «εστιασμένη περιπολία» του έτους, η τουρκική φρεγάτα TCG Barbaros αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο στις 24 Ιανουαρίου, ως πλοίο διοικήσεως της επιχείρησης. Η «εστιασμένη περιπολία» πρόκειται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ενώ συνολικά έχουν προγραμματιστεί συνολικά έξι για όλο το έτος.

Η «Sea Guardian» είναι μια ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση συνεργασίας για την «ασφάλεια», σχεδιασμένη να αποκτά εικόνα καταστάσεως επιφανείας, για να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και να οικοδομήσει «ισχύ και διαλειτουργικότητα» ανάμεσα σε ΝΑΤΟϊκά μέλη και εταίρους. Οι περιπολίες διεξάγονται σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος στην Μεσόγειο θάλασσα.

Οι «εστιασμένες περιπολίες» διεξάγονται επίσης με την συμμετοχή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία, καθώς και ελληνικά και τουρκικά υποβρύχια, υπό το συντονισμό του πλοίου διοικήσεως.

Στις σχετικές επιχειρήσεις αναμένεται να εμπλακεί και η Μόνιμη ναυτική ομάδα πλοίων 2 του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) με πλοίο διοικήσεως την ιταλική φρεγάτα ITS Margottini και τις ESPS Blas de Lezo και TCG Goksu.

Η επιχείρηση OSG οργανώθηκε το 2016, ως μια επιχείρηση «όχι άρθρου 5» και αποτελεί την διάδοχο επιχείρηση της «ACTIVE ENDEAVOUR». Η τελευταία άρχισε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο πλαίσιο της υποστήριξης των επιχειρήσεων «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας».

Δείτε ακόμα...