Μεσόγειος: Συνεκπαίδευση αεροπλανοφόρων σε μια ακόμη επίδειξη ΝΑΤΟϊκής ισχύος

Δεν πρόλαβε να λήξει η άσκηση «Steadfast Defender 21» και το γαλλικό Charles de Gaulle με το βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth, συναντήθηκαν στη Μεσόγειο μεταξύ 1-4 Ιουνίου. Μαζί με τις ομάδες κρούσεως που τα συνοδεύουν συνεκπαιδεύτηκαν, περιλαμβάνοντας συνολικά 15 πλοία και 57 αεροσκάφη.

Η άσκηση οργανώθηκε από το γαλλικό ναυτικό και παρείχε την δυνατότητα στη γαλλική ομάδα κρούσεως, που ολοκληρώνει τον 13ο της πλου εκστρατείας, να συνεργαστεί για πρώτη φορά με την αντίστοιχη βρετανική ομάδα κρούσεως.

Η άσκηση της «Γαλατικής κρούσης», όπως επονομάστηκαν οι δυο στολίσκοι, περιλάμβανε κατά κύριο λόγο διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων μεταξύ των δυο αεροπλανοφόρων. Δόθηκε έμφαση στο συντονισμό πτήσεων και σε κοινούς τακτικούς ελιγμούς μεταξύ αεροσκαφών Rafale ναυτικού τύπου και F-35B, κατά τη διάρκεια αντιαεροπορικού ή αντι-επιφανείας πολέμου. Εννοείται ότι παράλληλη ήταν η από μέρους των δυο ομάδων κρούσεως των αεροπλανοφόρων προβολή ισχύος.

«Η συμμαχική συνεργασία και διαλειτουργικότητα έχουν φθάσει σε νέα ύψη με αυτή την πρώτη συνεργασία της γαλλικής και βρετανικής ομάδας αεροπλανοφόρων …» είπε ο αντιστράτηγος Phillip A. Stewart αντικαταστάτης επιτελάρχης για του κλάδου στρατηγικής του Ανώτερου επιτελείου των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης (Strategic Employment, Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE). Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «πιο συγκεκριμένα αυτή η δραστηριότητα είναι μια τρομακτική επίδειξη αλληλοϋποστήριξης στον πυρήνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και είναι σημαντική για την ικανότητά μας να παράγουμε ειρήνη στο διηνεκές».

Οι δυο ομάδες αεροπλανοφόρων περιλάμβαναν επίσης πλοία από τις ΗΠΑ την Ελλάδα την Ιταλία και την Ολλανδία. Στο γαλλικό γκρουπ είχε ενταχθεί το USS Thomas Hudner (τ. Arleigh Burke), ενώ το USS Sullivans (τ. Arleigh Burke) και 10 αμερικανικά F35-Bs ενίσχυσαν το βρετανικό.

Η γαλλική ομάδα κρούσεως γύρω από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», ως δύναμη επιχειρήσεων 473 (Task Force 473), αναπτύχθηκε σαν μέρος της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21» από τον Φεβρουάριο 2021. Συμμετείχε στην επιχείρηση κατά της «τρομοκρατίας» INHERENT RESOLVE / CHAMMAL ενώ «έπλευσε σε περιοχές με στρατηγικό ενδιαφέρον» στη Μεσόγειο, τον Ινδικό ωκεανό και την Αραβική θάλασσα. Η TF 473 στις πιο πάνω περιοχές «συνέβαλλε στην εγγύηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας ασφάλειας και άμυνας των στρατηγικών αυτών περιοχών». Κατά τη διάρκεια της αποστολής του το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνοδεύτηκε από πολεμικά πλοία άλλων χωρών μεταξύ αυτών και ελληνικών.

Σε ότι αφορά το βρετανικό αεροπλανοφόρο “HMS Queen Elizabeth” και την ομάδα του το είδαμε να συμμετέχει στην άσκηση Steadfast Defender, όπου συνεκπαιδεύτηκε με τις δυο Μόνιμες ναυτικές ομάδες κρούσεως του ΝΑΤΟ (SNFMG 1 & 2). Επίσης προετοιμάζεται για το πρώτο του επτάμηνο ταξίδι στον «Ινδο-Ειρηνικό». Με βάση τις δηλώσεις μάλιστα του ΓΓ του ΝΑΤΟ, έγινε γνωστό ότι το βρετανικό αεροπλανοφόρο «φιλοξενεί» Αμερικανούς πεζοναύτες (προφανώς όχι για κρουαζιέρα) και συνοδεύεται από Ολλανδική φρεγάτα.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...