Την αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στη Μεσόγειο, την άμεση διασύνδεσή της με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως και τους μεγάλους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής μας αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο δηλώσεις ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, δήλωσε πως «οι άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα και είναι ορατές με την εντυπωσιακή αύξηση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα».
Υποστήριξε δε – απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της ιταλικής Βουλής – ότι «τέτοιο επίπεδο» παρουσίας ρωσικών πλοίων «δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» και ότι «ο αυξημένος αριθμός ρωσικών πλοίων δεν συνιστά άμεση απειλή κατά του εθνικού εδάφους, αλλά αυξάνει την ένταση και οι Ρώσοι έχουν επιθετική στάση. Υπάρχει κίνδυνος πιθανού επεισοδίου και αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει».
Ανέφερε ακόμα ότι ο ρωσικός στόλος «έχει περάσει, από την παρουσία ενός μικρού πλοίου υποστήριξης το 2015 στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία), σε 15 πλοία και 3 υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί στην Μεσόγειο μέχρι και πριν λίγες βδομάδες».
Κλείνοντας επεσήμανε πως «η Μεσόγειος είναι μία ζώνη αναταράξεων, με συνεχή ανταγωνισμό ανάμεσα στα παράκτια κράτη για την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους, και παράνομων δραστηριοτήτων, από το λαθρεμπόριο μέχρι τη διακίνηση ανθρώπων. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση».
Σημειωτέον, τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν τις σχετικές δηλώσεις υπενθύμιζαν ότι από τη Μεσόγειο διέρχονται το 65% των ενεργειακών πόρων της ΕΕ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η αυξημένη παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, βέβαια, δεν καταγράφεται σε «κενό αέρος», αλλά με την παράλληλη ενισχυμένη κινητικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με πλεύσεις αεροπλανοφόρων και συνεχή ΝΑΤΟικά ναυτικά γυμνάσια.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αδριατική Θάλασσα: Ρωσικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία είχαν βρεθεί να πλέουν πολύ κοντά μεταξύ τους, στα ανοιχτά του Στενού του Οτράντο (νότια του Μπρίντιζι, απέναντι από τα αλβανικά παράλια και τον Αυλώνα).
Το ρωσικό πλοίο «Academic Pashin» (το οποίο χαρακτηρίζεται πλοίο μεταφοράς καυσίμων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού) έφτασε στην περιοχή του Οτράντο από τη ρωσική βάση της Ταρτούς, συνοδευόμενο από την κορβέτα «Steregushchiy» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είχε εντοπιστεί να κινείται σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», ένα από τα συνοδά πλοία του αεροπλανοφόρου «George H. W. Bush», που θεωρείται ναυαρχίδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.