Μετά μουσικής…

Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις…

Πέρσι τη Γιουροβίζιον την κέρδισε η Ουκρανία, μάλλον λόγω των …καλλίφωνων τραγουδιστών, που έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Φέτος την Γιουροβίζιον την κέρδισε η Σουηδία, δηλαδή το (εν αναμονή) νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Συμπτώσεις να σου πετύχουν! Θα σκεφτεί κανείς: «Μα είναι μόνο ένας διαγωνισμός τραγουδιού». Είναι μόνο αυτό;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, εμπνευστής και δημιουργός της Γιουροβίζιον είναι το ΝΑΤΟ (!) στο πλαίσιο της πολιτικής του για την «ήπια ισχύ»! Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα το περιγράφουν ως εξής: Στις 28/1/1955 η «Επιτροπή του ΝΑΤΟ για τον Πολιτισμό και τη δημόσια πληροφόρηση» παρέδωσε στον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μια έκθεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονόμαζαν Γιουροβίζιον.

Στις 30/11/1955, ξανά στο Παρίσι, έγινε νέα συνάντηση, αλλά το σχέδιο είχε αλλάξει: Τώρα συζητιόταν η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ που θα ξεκινούσε τον Απρίλη του 1956.

Στις 12/2/1955, σε μια τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union (EBU) ως φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου και έτσι ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάη του 1956.

Μικρή λεπτομέρεια: Στη δεύτερη συνάντηση συζήτησαν αν στις «μουσικές» εκδηλώσεις θα μοίραζαν και προπαγανδιστικό υλικό του ΝΑΤΟ, αλλά μετά τους φάνηκε «πολύ πιο φυσικό να επηρεαστεί το κοινό υπέρ του ΝΑΤΟ μέσα από το κλίμα αυτής καθαυτής της διοργάνωσης». Ε, μετά απ’ αυτά, δεν τον λες απλά «διαγωνισμό τραγουδιού».

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Δείτε ακόμα...