Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των πληρωμάτων αρμάτων ζητά η Ένωση Ξάνθης και η ΠΟΕΣ

Στρατιώτες άρματα Πετροχώρι Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Άσκηση στη Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Με σχετικό έγγραφό τους η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ζητά την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των πληρωμάτων αρμάτων σε μονάδες τεθωρακισμένων.

Ακολουθεί ολόκληρο το σχετικό έγγραφο της Ένωσης:

ΘΕΜΑ : Υγιεινή – Ασφάλεια Προσωπικού (Μέτρα Προστασίας Προσωπικού από την Covid-19)

Συνάδελφοι – μέλη μας, που υπηρετούν ως πληρώματα άρματος σε Μονάδες τεθωρακισμένων της Ξάνθης, μετέφεραν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λαμβάνονται κατά τον χειρισμό των αρμάτων. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο χειλόφωνο της κάσκας των αρματιστών και στα περισκόπια του άρματος, εξοπλισμός και μέσα που έρχονται σε άμεση επαφή με το στόμα και τα μάτια των χειριστών.

Παρόλο που η χρήση της μάσκας (υφασμάτινης ή μιας χρήσης) καθίσταται υποχρεωτική και για τα πληρώματα των αρμάτων εμποδίζοντας την άμεση επαφή του στόματος με το χειλόφωνο της κάσκας, η επαφή του χειλόφωνου με το εξωτερικό μέρος της μάσκας μολύνει αυτή, είτε με σταγονίδια σιέλου του προηγούμενου χρήστη -καθώς το χειλόφωνο ως αναπόσπαστο μέρος της κάσκας δεν αποτελεί ατομικό υλικό, αλλά συνοδευτικό υλικό του κυρίως υλικού (του άρματος ως μέσου)-, είτε με άλλους μολυσματικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, μετατρέποντας ένα μέσο ατομικής προστασίας (μάσκα) σε μέσο πιθανής διασποράς του κορωνοϊού. Άλλωστε, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ η σωστή και αποτελεσματική χρήση της μάσκας προϋποθέτει ότι αυτή δεν θα έρχεται σε επαφή με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα και μετά από κάθε χρήση θα απορρίπτεται (εφόσον πρόκειται για μιας χρήσης) ή θα πλένεται και θα σιδερώνεται για να επαναχρησιμοποιηθεί (εφόσον πρόκειται για υφασμάτινες).

Επιπλέον, η παρατήρηση με τα περισκόπια (μέσω των προσοφθάλμιων) του άρματος, απαιτούν άμεση επαφή με τα μάτια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του χρήστη, εφόσον αυτά (προσοφθάλμια) έχουν προηγουμένως μολυνθεί και δεν έχουν στη συνέχεια καταλλήλως απολυμανθεί.

Κατόπιν των παραπάνω και προκειμένου να διαφυλαχθεί το δυνατόν καλύτερα η υγεία του προσωπικού, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διασποράς του κορονωϊού, προτείνουμε:

α. Την έκδοση οδηγιών συνεχούς απολύμανσης των υλικών και μέσων που έρχονται σε επαφή με το στόμα και τους οφθαλμούς του προσωπικού, με υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, φιλικά τόσο στο χρήστη, όσο και στο υπό απολύμανση μέσο και υλικό.

β. Την εξέταση της δυνατότητας της κάλυψης του χειλόφωνου και των προσοφθάλμιων με προστατευτικά υλικά μιας χρήσεως που δεν θα εμποδίζουν την χρήση αυτών και θα αυξάνουν το επίπεδο προστασίας του χρήστη.

γ. Την εξέταση της δυνατότητας χρέωσης των κασκών αρματιστή στον κάθε χρήστη, ως ατομικό υλικό που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ίδιο και δε θα “μοιράζεται” μεταξύ των πληρωμάτων.

δ. Την επέκταση των ως άνω μέτρων προστασίας στο σύνολο του προσωπικού που χειρίζεται παρόμοια όργανα και μέσα, ανεξάρτητου Όπλου – Σώματος ή Κλάδου.

ε. Την απαγόρευση κοινής χρήσης μέσων και υλικών που έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του προσωπικού. Όπου είναι αδύνατο, να γίνει υποχρεωτική η εξασφάλιση της ορθής απολύμανσης αυτών με απολυμαντικά υλικά και μέσα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και υπό τυποποιημένες οδηγίες και διαδικασίες.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ σε pdf το έγγραφο της Ένωσης Σ.ΠΕ.Ε Ξάνθης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...