Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Επαναφέρει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με φόντο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» όπως έχουν ονομάσει τα αστικά επιτελεία της Τουρκίας τις διεκδικήσεις τους
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με φόντο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» όπως έχουν ονομάσει τα αστικά επιτελεία της Τουρκίας τις διεκδικήσεις τους

Σε νέες απειλές επανήλθε η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί ξανά την Αθήνα για παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και να επαναφέρει θέμα κυριαρχίας για πολλά από αυτά. «Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στο ΟΗΕ: «Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό». Είπε ακόμα πως «η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτήν την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα», μιλώντας για «διεθνή εκστρατεία» με θέμα το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών σε περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ανταποκριθεί και συνεχίσει να έχει τα νησιά στρατιωτικοποιημένα, ή φέρει κι άλλα όπλα».

Το δε τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «το 2022 με εναέριο και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Κυβέρνηση: Όλα βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού

Στο μεταξύ, αποτυπώνοντας ότι όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού και στον ανταγωνισμό των δύο αστικών τάξεων και καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες για το τι σηματοδοτεί η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απέδωσε χτες την «προκλητική πολιτική της Άγκυρας, με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και του πλαισίου και του πνεύματος καλής γειτονίας» στην υποτιθέμενη «νευρικότητα που επικρατεί στην Τουρκία (…) και εξαιτίας των αλλαγών, της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας».

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, δήλωνε ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων απορρίπτονται «εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, ενώ «απορρίπτει και τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», οι οποίες «στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση των αρχών αυτών», κατέληξε, δίνοντας ξανά εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης το επιθυμητό πλαίσιο του διμερούς παζαριού για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα

Άλλωστε, μια σειρά διεργασίες φαίνεται να «τρέχουν» ήδη στο παρασκήνιο, ενόψει και του αναμενόμενου νέου γύρου διερευνητικών επαφών που προγραμματίζεται για τις 22/2 στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις. Ενδεικτικά, διπλωματικές πηγές εστίαζαν χτες στο γεγονός ότι «η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, έγινε αποδεκτή, μαζί με την Κύπρο, ως παρατηρητής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό για το έτος 2022, Διάσκεψη η οποία συνεδριάζει στη Γενεύη».

Έδιναν ως ξεχωριστή πτυχή ότι «το αίτημα που είχε υποβάλει η Ελλάδα έγινε αποδεκτό από το σύνολο των 65 τακτικών μελών της Διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Προσθέτουν δε πως «σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ομοφωνίας διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Διάσκεψης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Γενεύη, Li Song».

Σε κάθε περίπτωση, πέραν των διερευνητικών στις 22/2, στις 21/2 αναμένεται να προηγηθεί ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», που έχει ως στόχο να «ξεκλειδώσει» το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις».

Δείτε ακόμα...