Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Έθεσε θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Τσαβούσογλου
Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της η τουρκική αστική τάξη. Διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέδεσε το -όπως εκείνη επιμένει να ερμηνεύει- «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία σε αυτά. Ουσιαστικά έθεσε θέμα κυριαρχίας στα νησιά!

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού CHP (Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) με θέμα «την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου», ο Τσαβούσογλου μίλησε για «εθνικό ζήτημα» και αφού πρόσθεσε ότι «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα (…) με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης», αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ και σημείωσε:«Τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Και από εδώ και πέρα προχωράμε».

Η «διπλωματία» των NAVTEX

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX, ανανεώνοντας προηγούμενη για δέσμευση θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, για σεισμογραφικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 22 Γενάρη. Θυμίζουμε επίσης ότι η Τουρκία στις 16 Νοέμβρη 2021 είχε εκδώσει αντι-navtex για τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο, όπου η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για κατασκοπεία: Καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε με ανακοίνωσή του «τη βαριά καταδίκη» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο που κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία, υποστηρίζοντας ότι στη δίκη «καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» και αναφέροντας ότι «θα συνεχιστούν όλα τα απαραίτητα βήματα (…) για να προστατευτούν τα δικαιώματα του υπαλλήλου μας»

Με διαρροές τους, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» και «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα».

Δείτε ακόμα...