Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Το Παρίσι «βρίσκεται σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο»

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Γαλλία δίνει η Τουρκία, που με δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μακρόν ότι λαμβάνει κάποια ακραία μέτρα με πρόσχημα την καταπολέμηση του «ριζοσπαστικού Ισλάμ».

Δεν μας εκπλήσσει που η ΕΕ παραμένει σιωπηλή. Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της που κάθε φορά προσπαθούν να δίνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας έμειναν και πάλι ανεξεταστέα. Επειδή βλέπουμε ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων και του αντι-ισλαμισμού δεν έχει ακόμη ληφθεί σοβαρά υπόψη

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι η Γαλλία που διεξάγει «μαύρη προπαγάνδα εδώ και χρόνια εναντίον της Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι «εάν ένας Πρόεδρος μιας χώρας όπως η Γαλλία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες μπορεί να λέει ότι “το Ισλάμ βρίσκεται σε κρίση”, τότε εδώ υπάρχει πρόβλημα». Είπε ακόμα ότι «οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν το “γαλλικό Ισλάμ” προκειμένου να ελέγξουν δήθεν το Ισλάμ».

Πάντως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «ακόμα δεν υπάρχει λόγος» να επιστρέψει στην Άγκυρα ο πρέσβης της χώρας στο Παρίσι, ωστόσο η κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη «διαβουλεύσεις μαζί του» για το χειρισμό των γαλλο-τουρκικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στην Άγκυρα ο πρέσβης Ερβέ Μαγκρό, ο οποίος στα τέλη Οκτώβρη είχε ανακληθεί στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται στη Γαλλία ανακοινώσεις ως προς τη δράση της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» στη χώρα. Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, υπάρχει πρόταση για να τεθεί εκτός νόμου. Τέλος, ενδεικτικό της κατάστασης στις διμερείς σχέσεις είναι και το ότι η κυβέρνηση Μακρόν ακύρωσε διακρατική συμφωνία για την αποστολή Τούρκων ιμάμηδων στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από AFP, TRT

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...