Μια εμπειρία από τη θητεία στον Έβρο

Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όσοι υπηρετούσαμε τη θητεία μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα και δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της επιθετικότητας και της προσπάθειας διαμόρφωσης τετελεσμένων γεγονότων, χρησιμοποίησε αυτή τη φορά πρόσφυγες και μετανάστες, κυνηγημένους ανθρώπους, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της. Η ελληνική κυβέρνηση που είχε συμφωνήσει στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, αφού νωρίτερα δεν έχει βγάλει άχνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή εδαφών στη Συρία, έδωσε πολεμικό τόνο στις επιχειρήσεις και με την ανοχή ή και την συμμετοχή της έδωσε πάτημα σε αντιδραστικές φωνές μέσα και έξω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό που υπήρχε επίσημα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν ότι διεξάγεται ένας «ασύμμετρος πόλεμος» και ότι υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας. Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων όμως, η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, για παράδειγμα κατά μήκος του φράχτη ή του ποταμού Έβρου, δεν μπορεί να συνοδεύεται όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις με μισανθρωπία, ρατσισμό, ενοχοποίηση του θύματος ως θύτη π.χ. «εισβολείς, ισλαμοποίηση» κλπ. Πολύ περισσότερο όταν τέτοιες απόψεις εκφραζόταν από στελέχη, μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν διαμορφωμένες από πολύ καιρό πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια.

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε για πρώτη φορά παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από τα χερσαία σύνορα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλεγε ότι «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της». Είναι όμως η σχέση και οι συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ με την σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων που επιβάλλει την λεγόμενη «πολιτική του κατευνασμού», με τις απαράδεκτες ενέργειες της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Έβρο και συνολικά την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι η Ελλάδα που με παρότρυνση των ΗΠΑ έχει αναλάβει το τράβηγμα της Τουρκίας και την διατήρησή της στο «δυτικό στρατόπεδο», πολιτική η οποία δεν εξασφαλίζει ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, δεν εξασφαλίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Η ΕΕ έστειλε τις μονάδες καταστολής της Frontex στον Έβρο, μπήκε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση, παρά τις επισκέψεις στην περιοχή και τα λόγια συμπαράστασης περί «προστασίας των συνόρων της ΕΕ και όχι μόνο των ελληνικών». Επί της ουσίας συνέχισε την απαράδεκτη πολιτική που πρώτα δημιουργεί και στη συνέχεια εγκλωβίζει και ταλαιπωρεί τους πρόσφυγες, ενώ στα ελληνοτουρκικά συνεχίζει να κάνει τον «διαιτητή» και «συνομιλητή» και των δύο πλευρών.

Όλα τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά κατά την διάρκεια των επεισοδίων, των υπηρεσιών μας στα σύνορα. Φάνηκε η σημασία της ενημέρωσης, της συζήτησης γύρω από αυτά, μέσα και έξω από το στρατό για κάθε φαντάρο. Επίσης, φάνηκε η σημασία της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες και ειδικά της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτές που σπέρνουν το θάνατο – τη δυστυχία-τον ξεριζωμό των ανθρώπων. Αποδείχτηκε ότι ο ελληνικός λαός και η νεολαία, οι στρατευμένοι νέοι, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους άλλους λαούς, αλλά με τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των αστικών τάξεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της περιοχής. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη, τη φιλία, την ευημερία, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ο αγώνας μέσα και έξω από το στρατό για αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Βασιλειάδης Γιάννης

Δείτε ακόμα...