Μιανμάρ: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους παρά τις απειλές της χούντας

Φωτό Αρχείου από τις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ / Πηγή: Twitter

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σήμερα στη Μιανμάρ, παρά τις νέες συλλήψεις που διατάχθηκαν χθες από τη χούντα. Αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν ειρηνικά καταγγέλλοντας το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, ένα πλήθος γιατρών, ποδοσφαιριστών, φοιτητών, ιδιωτικών υπαλλήλων διαδήλωσαν στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης.  «Δε θα επιστρέψουμε στην δουλειά παρά όταν η πολιτική κυβέρνηση θα έχει αποκατασταθεί», «Δε μας νοιάζουν οι απειλές», φώναζαν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Ναϊπιντάου, τη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.

Αστυνομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατέβει σε απεργία.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάιν τους διέταξε χθες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, απειλώντας τους με «αποτελεσματικές ενέργειες» εναντίον τους. Μετά το πραξικόπημα έγιναν περισσότερες από 250 συλλήψεις, κυρίως πολιτικών. 

Οι εξελίξεις στη χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν και διεθνείς προεκτάσεις, που δεν συνδέονται φυσικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά με τα επιμέρους συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Κριτήριο της στάσης που κρατά η κάθε πλευρά φαίνεται πως είναι οι στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια με την Κίνα.  

Να σημειωθεί ότι και η τέως ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, (η «μητέρα Σου Τσι») είχε επικριθεί το προηγούμενο διάστημα, με δριμύτητα από αρκετές δυτικές χώρες για τη στάση της απέναντι στις διώξεις της μουσουλμανική μειονότητας των Ροχίνγκια, επικρίσεις που εντελώς «συμπτωματικά» ξεκίνησαν όταν προχώρησε στην υπογραφή δεκάδων οικονομικών συμφωνιών με την Κίνα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα αλλάζει αναλόγως με τα συμφέροντά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εκστρατεία των πιέσεων προς τη χούντα, πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει προκαλέσει και στηρίξει τα περισσότερα πραξικοπήματα από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία. Ήδη η Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές στις ΗΠΑ δέκα στρατιωτικών ή απόστρατων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πραξικόπημα, αν και οι στρατιωτικοί δεν διαθέτουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, αλλά στη Σιγκαπούρη. Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απειλήσει επίσης με τη λήψη μέτρων.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα, που ανέπτυξε τα συμφέροντά της στη χώρα με την ανατραπείσα κυβέρνηση, αλλά προσβλέπει στην παγίωσή τους και με τη νέα εξουσία, ανακοίνωσε και πάλι σήμερα ότι τα διαδραματιζόμενα στη Μιανμάρ είναι «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που θα συνέλθει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κρίση, το Πεκίνο αναμένεται να επαναλάβει τη στάση που κράτησε στο ΣΑ του οργανισμού, όταν μαζί με τη Ρωσία μπλόκαραν ουσιαστικά το ψήφισμα καταδίκης του πραξικοπήματος. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...