Μιανμάρ: Εντείνεται η καταστολή – Κυρώσεις των ΗΠΑ

Μιανμάρ πραξικόπημα

Καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα της Μιανμάρ συνεχίζουν να μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, η αστυνομική απάντηση έχει αυξηθεί.

Στο Mandalay και το Naypyidaw – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του έθνους αντίστοιχα – οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτύξει δακρυγόνα, κανόνι νερού, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ.

Η αστυνομία της Naypyidaw πυροβόλησε μια γυναίκα 19 ετών στο κεφάλι αυτήν την εβδομάδα, αφήνοντας την για υποστήριξη ζωής με μια πληγή που οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανό να είναι θανατηφόρο.

Όταν μιλούν για το γιατί διαμαρτύρονται, μιλούν για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

«Δεν θα βάλουν κανένα προϋπολογισμό στην εκπαίδευση και στη συνέχεια θα στείλουν τα παιδιά τους σε κορυφαία διεθνή σχολεία», δήλωσε ένας 23χρονος που διαμαρτυρήθηκε έξω την Τετάρτη στο Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, με μια ομάδα φίλων.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι έχουν παροτρύνει τον στρατό να αποφύγει τη βία καθώς εξετάζουν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, στους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα πρώτα βήματα που θα κάνουν οι ΗΠΑ, με περαιτέρω λεπτομέρειες να αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

“Η αμερικανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει την αδικαιολόγητη πρόσβαση των στρατηγών στα κρατικά κεφάλαια της Βιρμανίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν είπε ότι θα υπάρξουν νέες άμεσες κυρώσεις εναντίον «των στρατιωτικών ηγετών που κατευθύνουν το πραξικόπημα, των επιχειρηματικών τους συμφερόντων καθώς και στενών μελών της οικογένειας», παρόλο που δεν ανέπτυξε πώς θα λειτουργούσαν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, καταδεικνύουν τις προσδοκίες του λαού της χώρας για δημοκρατία.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...