Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ θα λάβουν περαιτέρω «αυστηρά μέτρα» σε βάρος του στρατού

Φωτό Αρχείου από τις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ / Πηγή: Twitter

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ‘στεναχωριέται’ για τα αστικά δημοκρατικά δικαιώματα στην Μιανμάρ και την στρατιωτική χούντα, ως ‘περιστερά’ χώρα που δεν έχει προκαλέσει ή στηρίξει χούντες ανά την υφήλιο-και στην χώρα μας- πολεμικές επεμβάσεις, εμφύλιους, κ.α. Οι ιμπεριαλιστές ανά τη γη αποδεικνύουν διαχρονικά, ότι όταν μιλούν για τα δημοκρατικά δικαιώματα, μιλούν για τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου τόσο εγχώρια, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ως πρόσχημα για επεμβάσεις σε άλλες χώρες ή πολιτικού ελέγχου άλλων αστικών κυβερνήσεων. Και η Μιανμάρ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας περιοχή για τις ΗΠΑ, είναι στη γειτονιά της Ρωσίας, Κίνας, βασικών της αντιπάλων στην διαπάλη για τον έλεγχο της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας και του ελέγχου των αγορών.

Με αυτήν την ‘οργή’, η αστική τάξη των ΗΠΑ, μέσω της κυβέρνησής της, τόνισε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει «αυστηρά μέτρα» σε βάρος της χούντας στη Μιανμάρ, διότι προχωρά σε αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά τους θανάτους δύο ακόμη ανθρώπων από πυρά το Σαββατοκύριακο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ αδυνατούν να σταματήσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής με κεντρικό αίτημα να πέσει το στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε αυτόν τον μήνα και να αφεθεί ελεύθερη η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης, η νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα σε βάρος όσων ασκούν βία εναντίον του λαού της Μιανμάρ καθώς απαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μέσω Twitter. «Στέκουμε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», συμπλήρωσε ο κ. Μπλίνκεν, που χρησιμοποιεί την ιστορική ονομασία της χώρας.

Η δέσμευση αυτή από πλευράς του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταγράφηκε δέκα ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων στον νέο «πρόεδρο» της Μιανμάρ και σε πολλούς ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ- ενώ αλλού π.χ. στη Μέση Ανατολή δείχνουν την “σιδερένια φτέρνα” των ΗΠΑ στους λαούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων ευθύνονται για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας και τριών εταιρειών ελεγχόμενων από τον στρατό που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιπολύτιμων και πολύτιμων λίθων. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επίσης ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις σε βάρος δύο ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που κατηγορούνται πως έπαιξαν ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...