Μικρές δονήσεις κοντά σε εγκατάσταση δοκιμής πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας

Πιονγκ-Γιανγκ, Βόρεια Κορέα
Φώτο Αρχείου / Πιονγκ-Γιανγκ, Βόρεια Κορέα / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Steve Barker

Σειρά μικρών σεισμικών δονήσεων, που θεωρείται πως ήταν φυσικές, καταγράφηκε κοντά σε σφραγισμένη εγκατάσταση δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Κορέας, στοιχείο που υπογραμμίζει τη γεωλογική αστάθεια της περιοχής, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να ξαναρχίσει δοκιμές τέτοιων όπλων, για πρώτη φορά από το 2017.

Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν τέσσερις δονήσεις στην περιοχή σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την νοτιοκορεάτικη εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (KMA) στη Σεούλ.

Ο πιο πρόσφατος σεισμός, ισχύος 2,5 βαθμών, καταγράφηκε σήμερα το πρωί και είχε επίκεντρο περιοχή που απέχει 36 χιλιόμετρα από το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε-ρι. Δύο σεισμοί 2,3 βαθμών καταγράφηκαν τη Δευτέρα, ένας 3,1 βαθμών την Παρασκευή.

Η Πούνγκε-ρι (βορειοανατολικά) είναι η μοναδική γνωστή εγκατάσταση δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα. Η τελευταία γνωστή οπλική δοκιμή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε δοκιμάσει την έκτη κατά σειρά και ισχυρότερη από όλες τις προηγούμενες πυρηνική της βόμβα, θερμοπυρηνικό όπλο κατ’ αυτήν.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν εκείνη την πυροδότηση, ειδικοί είχαν επισημάνει σειρά σεισμικών δονήσεων και κατολισθήσεων κοντά στη βάση, που χαρακτήρισαν ένδειξη πως η έκρηξη αποσταθεροποίησε από γεωλογική σκοπιά την περιοχή, όπου ήδη καταγράφονταν φυσικοί σεισμοί.

Έπειτα από έναν σεισμό το 2020, ειδικοί της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας είχαν εκτιμήσει πως οι δοκιμές πυρηνικών όπλων μετέβαλαν μόνιμα τη γεωλογία της περιοχής, ενώ ορισμένοι ήγειραν φόβους πως θα μπορούσε να υπάρξει μόλυνση από ραδιενέργεια εάν η Πιονγκγιάνγκ αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει ξανά τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Η σεισμική δραστηριότητα που προκαλείται από δοκιμές πυρηνικών όπλων δεν είναι ασυνήθιστη, και έχει επίσης καταγραφεί σε άλλα πεδία πυρηνικών δοκιμών – όπως στη Νεβάδα, στις ΗΠΑ, και στο Σεμιπαλατίνσκ, στο Καζακστάν της άλλοτε ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τον Φρανκ Πάμπιαν, συνταξιούχο αναλυτή του Los Alamos National Laboratory των ΗΠΑ.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα πως δεν θεωρεί πλέον ότι τον δεσμεύει το μορατόριο στις πυρηνικές δοκιμές το οποίο είχε κηρύξει μονομερώς . Η Πιονγκγιάνγκ επιπλέον άφησε να εννοηθεί τον Ιανουάριο πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά δοκιμές πυρηνικών όπλων ή/και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι λεγόμενοι διηπειρωτικοί, λόγω της παντελούς έλλειψης προόδου στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...