Μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα για τον 2ο Ποδηλατικό γύρο του Συλλόγου ΚΕΦΙ με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο»

Σε μήνυμα του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), με αφορμή τον σημερινό 2ο Ποδηλατικό γύρο του Συλλόγου με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα να απευθύνουμε χαιρετισμό στην υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλία του Συλλόγου σας “Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο”. Συντασσόμαστε με την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συμβολής στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης των συνανθρώπων μας με καρκίνο.

Θεωρούμε ότι η ευαισθησία, η συμπαράσταση, ο αλτρουισμός για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο είναι απαραίτητα για τη στήριξή τους στον αγώνα τους για να νικήσει η υγεία και η ζωή. Αυτά όμως για να μπορέσουν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα απαιτούν την ύπαρξη ενός σύγχρονου, πλήρως ανεπτυγμένου και δωρεάν κρατικού συστήματος υγείας – πρόνοιας όπου οι καρκινοπαθείς θα μπορούν έγκαιρα, με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν να έχουν όλες τις αναγκαίες παροχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Διότι θεωρούμε ότι η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί “ατομική ευθύνη”, αλλά κοινωνική μέσω του κράτους.

Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των διακηρύξεων και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από τις κυβερνήσεις που αφορούν την πρόληψη, την περίθαλψη, την αποκατάσταση και τη στήριξη των ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους, με την ανάπτυξη, την πλήρη στελέχωση, τον σύγχρονο εξοπλισμό όλων των αναγκαίων δημόσιων υποδομών, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Έχουμε τη γνώμη ότι το πρόβλημα που σχετίζεται με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου δεν αποτελεί ένα «στενά» ιατρικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικό – οικονομικό. Σήμερα ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ο ίδιος ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία, εμποδίζει την αξιοποίησή τους από ένα σημαντικό μέρος του λαού. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, ακόμα και με την απώλεια της ζωής.

Είναι πολύ γνωστό και οδυνηρό για τις οικογένειες που κάποιο μέλος τους νοσεί με καρκίνο, ότι έρχονται αντιμέτωποι με την “ατομική ευθύνη” να αντιμετωπίσουν τις λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, για χειρουργικές επεμβάσεις, για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, για την έγκαιρη και αδιάλειπτη προμήθεια όλων των φαρμάκων, πολλές φορές τον εξαναγκασμό σε “εσωτερική μετανάστευση” λόγω των τεράστιων προβλημάτων στις δημόσιες μονάδες υγείας ενώ ένα σημαντικό τμήμα τους εξαναγκάζεται σε οδυνηρές πληρωμές στους επιχειρηματίες της υγείας.

Οι καθυστερήσεις ιδιαίτερα στη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και μετέπειτα στην αντιμετώπισή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποτελεί ένα “αντικειμενικό” γεγονός, αλλά παράγωγο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της υγείας, των επιχειρηματικών κριτηρίων λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας. Ενός συστήματος αναντίστοιχου με τις λαϊκές ανάγκες αλλά σε πλήρη αντιστοιχία για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το ΚΚΕ αποτελεί δέσμευση η διεκδίκηση μέτρων που να ανακουφίζουν έστω και προσωρινά από τις πολλαπλές ανάγκες των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους. Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, την προμήθεια σύγχρονου και επαρκούς ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, τη δωρεάν διάθεση όλων των φαρμάκων και προϊόντων ειδικής διατροφής, την ανάπτυξη υπηρεσιών “κατ’ οίκον νοσηλείας”, ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν ξενώνων, τη δημιουργία “Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών”.

Πιστεύουμε ότι η πλήρης και ουσιαστική διασφάλιση των αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των ανθρώπων με καρκίνο, προϋποθέτει η λαϊκή πάλη να έχει προοπτική την ανάπτυξη εκείνη που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους και του ανταγωνισμού. Που θα διαθέτει στην υπηρεσία των λαϊκών οικογενειών και των καρκινοπαθών τις τεράστιες δυνατότητες των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων και του πολυάριθμου εξειδικευμένου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για να “τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο και όχι πίσω απ’ αυτόν”.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία σας και ευόδωση των στόχων σας.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...