Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ με αφορμή την άγρια καταστολή στην Θεσσαλονίκη

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες αγωνιστές από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης - 07/04/2022
Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες αγωνιστές από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης – 07/04/2022

Μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά Κόμματα άλλων χωρών καταφθάνουν με αφορμή την άγρια καταστολή, στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, εναντίον απεργών εργαζομένων και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΚΚ Βενεζουέλας

«Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV) εκφράζει την σταθερή αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), μετά από την άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, στις μαζικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Απριλίου, ως διαμαρτυρία για την παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους, στους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σε όλα τα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται εναντίον του πολέμου και των καταστροφικών του επιπτώσεων στις συνθήκες ζωής του εργαζόμενου λαού.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην κυβερνητική καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και την παράνομη σύλληψη 8 διαδηλωτών, ανάμεσα τους δύο στελεχών του ΚΚΕ κι ενός μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Η καταστολή και η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων δείχνουν τον δρόμο που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση – μαριονέτα, στην προσπάθεια της να φιμώσει την εργατική – λαϊκή αντίσταση.

Ως PCV απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συντρόφων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και όλων των συλληφθέντων απεργών. Να σταματήσει η καταστολή και η δίωξη της νόμιμης εργατικής και λαϊκής πάλης στην Ελλάδα ενάντια στην επισφάλεια και στον πόλεμο.

Επίσης, καταδικάζουμε την αστυνομική επίθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, του οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της απεργίας και των μαζικών διαδηλώσεων, στις 6 Απριλίου». 


Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

«Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και διαμαρτύρεται για τις προσαγωγές στις 6 Απριλίου, ημέρα γενικής απεργίας, οκτώ απεργών, μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τον ξυλοδαρμό άλλων δύο, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφου της εφημερίδας ”Ριζοσπάστης”. Αυτό αποτελεί εξαπόλυση πραγματικής τρομοκρατίας και καταστολής από την πλευρά του αστικού κράτους κατά τη διάρκεια του αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Επιπλέον, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το ότι οι ξυλοκοπηθέντες και συλληφθέντες κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης απεργοί θα βρεθούν και κατηγορούμενοι ενώπιον δικαστηρίου στις 15 Ιουνίου μόνο και μόνο επειδή διακήρυξαν τη διεθνιστική τους θέση. Ακόμη πιο παράλογες είναι οι κατηγορίες της απείθειας, της απόπειρας απελευθέρωσης συλληφθέντος, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της βίας κατά υπαλλήλων.

Όι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες κι αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι στους συλληφθέντες συντρόφους η αστυνομία είχε αρχικά προσάψει και κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκτοξευτών ρουκετών και οπλοχρησία, οι οποίες στη συνέχεια αφαιρέθηκαν βιαστικά ως παράλογες και ανυπόστατες. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια να εξαπολυθεί πραγματική τρομοκρατία και καταστολή κατά μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της νεολαιίστικης οργάνωσής του.

Αυτά τα επαίσχυντα γεγονότα καταδεικνύουν την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να πατάξει τους κομμουνιστές, που είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και καθοδηγούν το εργατικό κίνημα. Δεν είναι περίεργο που αυτό το περιστατικό συνέβη ακριβώς σε μέρα γενικής απεργίας. Κατευθύνεται και σε έναν ακόμη στόχο, να σπάσει την αντίσταση του λαού, ανάμεσα στα άλλα και κατά της εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν καταδικάζει την καταστολή που εξαπέλυσε η ελληνική κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, απαιτεί να μην διανοηθούν να διεξάγουν δίκη κατά κομμουνιστών και ειρηνικών διαδηλωτών, να διεξαχθεί έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αστυνομικοί που άσκησαν βία ενάντια σε διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά της χρησιμοποίησης των λιμανιών της Ελλάδας από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ!

Είμαστε μαζί με τους Έλληνες κομμουνιστές στην πάλη τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το σοσιαλισμό!». 


Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο JVP – Σρι Λάνκα

«Αρχικά, θα θέλαμε να στείλουμε τους επαναστατικούς μας χαιρετισμούς στις εργατικές μάζες της Ελλάδας. Πληροφορηθήκαμε πως αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε μια βίαιη και αδίστακτη επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές εργαζόμενους που συμμετείχαν στη μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Απριλίου 2022. Επίσης, σε συνέχεια της επίθεσης, ακολούθησε η αδικαιολόγητη σύλληψη οκτώ διαδηλωτών. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επίθεση και τις συλλήψεις της αστυνομίας εις βάρος του εργαζόμενου λαού. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη τής επίθεσης και των τραυματισμών που προκλήθηκαν στους διαδηλωτές.

Οι εργατικές μάζες της Ελλάδας δεν διεκδικούν μόνο τα δικαιώματα και την ευημερία τους, αλλά απαιτούν, επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση να μην εγκλωβίσει την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ και να μην συμμετάσχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. Πρόκειται για πολύ βάσιμα αιτήματα που αφορούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και η Κομμουνιστική Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) εργάζονται πάντα για τα δικαιώματα και το δίκιο της εργατικής τάξης. Επομένως, η πάλη τους στοχεύει πάντοτε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα σχέδια και τις παγίδες των ιμπεριαλιστών. Στην πρόσφατη μαζική κινητοποίηση, συνελήφθησαν δύο σύντροφοι της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ένας σύντροφος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ενώ ένας σύντροφος τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο, λόγω της δυναμικής του Εργατικού Κινήματος υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, η αστυνομία αναγκάστηκε να απελευθερώσει μέσα σε μια μέρα τους οκτώ συντρόφους που είχαν συλληφθεί. Θέλουμε να συγχαρούμε το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την Εργατική Τάξη της Ελλάδας για τη συνεχή και ισχυρή πάλη τους.

Αυτήν την περίοδο, ο λαός της Σρι Λάνκα επίσης διαμαρτύρεται έντονα ζητώντας από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να παραιτηθούν. Τους τελευταίους μήνες, η καπιταλιστική κρίση στη Σρι Λάνκα έχει βαθύνει σε μεγάλο βαθμό και ο λαός ήρθε αντιμέτωπος με την έλλειψη σε βασικά είδη διατροφής, υγραέριο (LPG), βενζίνη, πετρέλαιο, φάρμακα, πολύωρες διακοπές ρεύματος κ.λπ., ως αποτέλεσμα της τυφλής πρόσδεσης σε νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές οικονομικές πολιτικές, που όρισαν και προώθησαν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι σύμμαχοί τους εδώ και 45 χρόνια. Λόγω των ελλείψεων, ο Λαός έχει αναγκαστεί να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε ουρές. Οι φτωχοί και μη προνομιούχοι της χώρας έχουν πιεστεί περισσότερο από ποτέ. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 17-20%. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη τη χώρα.. Σε ορισμένες κινητοποιήσεις και πορείες, η αστυνομία επιτέθηκε ανελέητα σε πολίτες και προχώρησε σε αναίτιες συλλήψεις. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες της αστυνομίας δεν μπορούν να σταματήσουν τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες του λαού. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν όρια στα καπιταλιστικά εργαλεία καταστολής, ιδίως όταν τα λαϊκά αισθήματα, η ενότητα και το θάρρος έχουν ως στόχο την απελευθέρωση.

Ως Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Σρι Λάνκα μαζί με τμήματα της νεολαίας και των φοιτητών, την Σοσιαλιστική Ένωση Νεολαίας και την Σοσιαλιστική Ένωση Φοιτητών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την Εργατική Τάξη της Ελλάδας. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους συντρόφους που έχουν τραυματιστεί. Τους ευχόμαστε δύναμη και θάρρος ώστε να συνεχίσουν την πάλη τους μέχρι την εκπλήρωση των αιτημάτων τους και την πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού κόσμου, που όλοι προσδοκάμε. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την ανελέητη επίθεση της αστυνομίας και τους τραυματισμούς των διαδηλωτών. Επίσης, απαιτούμε να αποσυρθούν οι αναίτιες κατηγορίες στους αγωνιστές και να απελευθερωθούν χωρίς δίκη.

Καταδικάζουμε τη βάναυση αστυνομική επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη!

Καταδικάζουμε κάθε είδους καταστολή εις βάρος της εργατικής τάξης και του κινήματός της!

Ζήτω το ΚΚΕ!

Ζήτω η ΚΝΕ!

Ζήτω η Αντιιμπεριαλιστική Διεθνιστική Αλληλεγγύη!». 


ΚΚ Καναδά

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά ζητά την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των 8 διαδηλωτών που συνελήφθησαν με κατασκευασμένες κατηγορίες για το έγκλημα να διαμαρτυρηθούν για την εμπλοκή της χώρας στη μεταφορά αρμάτων μάχης και άλλων πολεμικών όπλων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης του ΝΑΤΟ με προορισμό την Ουκρανία.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από την αστυνομία. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης ένα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Αυτές οι πράξεις βίας από την αστυνομία εναντίον μιας νόμιμης διαδήλωσης εργαζομένων είναι απαράδεκτες στην Ελλάδα και στον Καναδά. Ζητάμε να διεξαχθεί έρευνα και να απαγγελθούν κατηγορίες κατά των υπευθύνων για τον ξυλοδαρμό και τη νοσηλεία του Ευθύμη Δημάκη και οποιουδήποτε άλλου τραυματία από την αστυνομία.

Ο αγώνας των διαδηλωτών, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ήταν και είναι δίκαιος. Η μεταφορά όπλων στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει έναν πόλεμο που πρέπει να τελειώσει με διαπραγματεύσεις και πολιτική διευθέτηση. Η εναλλακτική λύση ενός διευρυμένου πολέμου στην Ευρώπη ή παγκοσμίως, είναι απαράδεκτη για τους λαούς του κόσμου, που είναι τα πρώτα θύματα της επιθετικότητας και του πολέμου, και που σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης, θα μπορούσαν να είναι τα θύματα σε μια τελική σύγκρουση που θα καταστρέψει τον κόσμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στο ΠΑΜΕ, και στην ΚΝΕ για την με αρχές και κινητοποιήσεις αντίθεση τους στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στην Ευρώπη». 


ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας

«Το KK Εργαζομένων της Ισπανίας και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες κομμουνιστές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπροστά στην πρόσφατη καταστολή και τις συλλήψεις που έχουν υποστεί για τη συνεπή υπεράσπιση της ειρήνης. Οι Έλληνες κομμουνιστές δεν δίστασαν να επισημάνουν ποιοι είναι οι ένοχοι αυτού του πολέμου και πως οι λαοί θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις τρομερές συνέπειες. Είναι επικεφαλής διαφόρων κινητοποιήσεων εδώ και εβδομάδες και πριν από λίγες ημέρες, 8 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν ενώ παρεμπόδιζαν και έβαφαν με κόκκινη μπογιά στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στη Θεσσαλονίκη.

Από την αρχή της κλιμάκωσης του πολέμου οι κομμουνιστές υπερασπίστηκαν τη θέση που υπερασπίστηκαν πριν από 100 χρόνια οι κομμουνιστές με επικεφαλής τον Λένιν, ότι δεν υπάρχει καλός ιμπεριαλισμός και ότι η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να κερδίσει κάτω από τη σημαία κάποιου άλλου σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μια θέση αντίρροπη που επισκιάζεται με λυπηρό τρόπο όταν μερικές οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται κομμουνιστικές βρωμίζουν υποστηρίζοντας δουλοπρεπώς τον ιμπεριαλισμό της εποχής.

Καταγγέλλουμε τον κυνισμό και τη χειραγώγηση που κρύβει όλον αυτόν τον πόλεμο. Πριν από λίγες ημέρες το Ισπανικό Κογκρέσο επέτρεψε στον Ζελένσκι, έναν ενστικτώδη αντικομμουνιστή και υπερασπιστή των νεοναζί και των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, να σπιλώσει την αντιφασιστική μνήμη του λαού μας, χρησιμοποιώντας τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα για τα δικά του συμφέροντα. Τα περισσότερα κόμματα χειροκρότησαν ντροπιαστικά. Ένα παρόμοιο σενάριο συνέβη στην Αθήνα, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ επέδειξε την αξιοπρέπεια που αναμενόταν από ένα κομμουνιστικό κόμμα αρνούμενο να ακούσει τον Ζελένσκι.

Από το KK Εργαζομένων της Ισπανίας και τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τα ψέματα και τη χειραγώγηση και να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας και την καταγγελία μας για τις συλλήψεις μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». 


Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

«Το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας καταδικάζει τις βίαιες επιθέσεις της ελληνικής αστυνομίας στη διαδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6 Απριλίου. Η διαμαρτυρία εργαζομένων, φοιτητών, συνδικαλιστών και κομμουνιστών ήταν μέρος των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά στρεφόταν και τοπικά κατά της μεταφοράς όπλων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν απρόκλητη και βίαιη επίθεση κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αδικαιολόγητοι τραυματισμοί. Επιπλέον, οκτώ συμμετέχοντες στη διαδήλωση συνελήφθησαν προσωρινά, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα δικαστούν βάσει ψευδών ποινικών κατηγοριών.

Αντιδρούμε σθεναρά στις σκανδαλώδεις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας και δικαιοσύνης, για τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πολιτική ευθύνη. Δηλώνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στην ελληνική εργατική τάξη, στο συνδικαλιστικό μέτωπο του ΠΑΜΕ, στην οργάνωση νεολαίας της ΚΝΕ καθώς και στο ΚΚΕ.

Ενάντια στην αστυνομική καταστολή και την ταξική δικαιοσύνη! Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο! Αλληλεγγύη στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων! Αλληλεγγύη με το ΚΚΕ!».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...