Μηνύματα, καλέσματα και στο φόντο ευρωατλαντικά σχέδια

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ / Απρίλιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi / ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

«Επιτομή του παραλογισμού» χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ είναι σε εξέλιξη το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με φόντο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την παρέμβαση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το ότι οι δηλώσεις Δένδια έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αναφερόμενο στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, να παρατηρεί ότι «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια», σημειώνοντας ότι «απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της» και ότι «έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, και βάζοντας ουσιαστικά ξανά την πρόσκληση για ένα τραπέζι διευθετήσεων, είπε: «Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: Να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού “μνημονίου”».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, σε πτήση που έκανε πάνω από Αιγαίο και Μεσόγειο με το αεροπλάνο «HIK» (το οποίο περιγράφεται ως «το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς»), συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του στενού του επιτελείου, είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή της και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, συμπληρώνοντας πως «εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Αναφέρθηκε δε ξανά στην πρόσκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των ΜΟΕ, που διεξάγονται με «κοινό έδαφος» τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στην περιοχή.

«Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, αποτελεσματικός και ισχυρός σύμμαχος για τους φίλους και τους συμμάχους της», κατέληξε ο Ακάρ, ο οποίος νωρίτερα, διαφημίζοντας και την ικανότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιχειρούν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο έως τη Μ. Ανατολή, είπε ότι αυτές εκπλήρωσαν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί «εντός και εκτός συνόρων», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στη χρησιμότητά τους για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Δείτε ακόμα...