Μητσοτάκης: Δίνει όρκους πίστης στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών

ζαεφ μητσοτακης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ

Με τη ΝΔ να δίνει πλέον όρκους πίστης στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες το απόγευμα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Z. Ζάεφ.

Επισήμως: Αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Επισήμως έκαναν «αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας». Παραπέρα, «επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας (…) με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας». Άλλο ένα μέτωπο όπου βάζει πλάτη η Αθήνα, υπηρετώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Άλλωστε και στο μεταξύ τους διάλογο, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την «ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας», «στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», απέναντι στην επιρροή και τα σχέδια Κίνας και Ρωσίας.

Ο Ζάεφ υπερθεμάτισε για το ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην ΕΕ». Αναφέρθηκε και στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ – προϋπόθεση για την οποία ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών – εκφράζοντας επίσης τη …χαρά του που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχει αναλάβει τις πτήσεις εναέριας αστυνόμευσης στη χώρα του, λόγω ένδειας δικών της μέσων.

Ζάεφ: Στο τελικό στάδιο των επαφών με τα “Ελληνικά Πετρέλαια”

Για τις διμερείς μπίζνες ενημέρωσε ότι είναι «στο τελικό στάδιο των επαφών με τα “Ελληνικά Πετρέλαια” για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου» από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι τα Σκόπια. Διευκρίνισε ότι «η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα “Ελληνικά Πετρέλαια” να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα υπογραφεί μνημόνιο με τον Ομιλο Κοπελούζου» και η Βόρεια Μακεδονία «θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη», οπότε «θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής Ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Ζάεφ: Θα κλείσουμε κι εμείς τις μονάδες παραγωγής Ενέργειας με καύση άνθρακα για τα μάτια της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου

Διαβεβαίωσε ότι «θα κλείσουμε κι εμείς τις μονάδες παραγωγής Ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό», εξ ου και είναι «στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια». «Η ΔΕΗ», συμπλήρωσε, «είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής».

Και οι σιδηρόδρομοι της Βόρειας Μακεδονίας στο σφυρί

Κατέληξε ότι «μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ζάεφ: Έχει «πολύ καλές σχέσεις» τόσο με τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον Αλ. Τσίπρα

Σημειωτέον, η βασική εκκρεμότητα που υπάρχει πλέον στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε χτες σχετικά ότι θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό.

Προηγουμένως ο Ζάεφ μετείχε στο «Φόρουμ των Δελφών», όπου, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση της Συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από 3 χρόνια» με τη χώρα μας τον ώθησαν να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την τότε κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι έχει «πολύ καλές σχέσεις» τόσο με τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο άλλωστε επίσης συναντήθηκε χτες, ενώ και εκείνος από το «Φόρουμ των Δελφών» σημείωσε πως «άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια».

Δείτε ακόμα...