Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ υπογράφεται τη Δευτέρα

Την διεξαγωγή τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία, σε σχέση με το «Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector» ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου. Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και για τους στόχους της αστικής τάξης. Οι ενεργειακές διασυνδέσεις προωθούνται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί στοχεύουν στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο, έτσι ώστε να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, η η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς θα μεταβούν στο Κάϊρο της Αιγύπτου, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...